Повишен риск от ислямска радикализация в ЕС вследствие на войната в Газа

Европейските служители по сигурността отчитат нарастващ риск от нападения на ислямисти, радикализирани от войната, като най-голямата заплаха вероятно ще дойде от "самотни вълци", които трудно могат да бъдат проследени, съобщи „Гардиън “.

Повече от 10 служители на разузнаването и полицията в 5 европейски държави, включително Великобритания, Германия и Франция, заявиха, че увеличават наблюдението на ислямистки бойци.

Това ще натовари допълнително ресурсите, които и без това са под натиск от справянето с предполагаемите заплахи от Русия, Китай и Иран, което началникът на лондонската полиция Марк Роули нарича "едно от най-големите съвпадения на заплахи, които някога съм виждал".

Британски служител в областта на сигурността заяви, че войната в Газа вероятно ще се превърне в най-големия катализатор за формиране на ислямистки бойци след войната в Ирак през 2003 г. и че в Европа са се увеличили призивите за нападения срещу еврейски и западни цели.

Германски източник, информиран от разузнавателните служби, заяви, че заплахата за цивилното население е най-високата в новата история на Германия, като опасностите идват от ислямистки бойци, крайно десни групи и Русия.

При две нападения на ислямистки бойци във Франция и Белгия миналия месец загинаха трима души и тези две страни, както и Австрия, Словения и Босна и Херцеговина повишиха нивата си на тревога за терористична заплаха. Италия възстанови граничния контрол със Словения, като се позова на риска от влизане на бойци в страната. /БГНЕС