Поставиха плоча на Елена Николай в Генуа

Генералното консулство на Република България в Милано официално откри паметна плоча на известната българска оперна певица и актриса Елена Николай. Събитието се състоя днес в парка на Conservatorio Paganini в Генуа на улица Albaro 38.

Поставянето на паметна плоча в чест на знаменитата певица, натурализирана италианка е идея на Генералния консул в Милано Таня Димитрова. Елена Николай е дълбоко свързана с град Генуа, където започва първото си значимо професионално образование.

Официални гости на откриването бяха общинският съветник по културата, образованието и младежките политики Барбара Гросо, президентът на прилежащата община Франческо Веско, почетният консул на Република България за регион Лигурия Микеле Скандрольо, президентът на Консерватория Паганини Фабрицио Калаи, и директорът на Консерваторията Роберто Талямако, както и представители на различни институции от Генуа.

Стоянка Савова Николова (1905-1993), родена в село Церово, Панагюрско, е рожденото име на известното мецосопрано и актриса. Певицата учи две години в Консерваторията в България, след което заминава за САЩ, за да учи в Оберлинската консерватория. По-късно развива музикалния си талант в Генуа и Милано, а след това се мести в Неапол, като пее в най-големите италиански театри.

Името на Елена Николай е свързано и с филмовата сцена: в периода между 1963 и 1968 г. тя участва в 7 филма; особено важна е ролята ѝ в "Il boom" с Алберто Сорди и режисьор Виторио Де Сика.

Именно в Генуа Елена Николай усъвършенства певческото си образование, което ѝ позволява да развие висок, мощен и топъл глас, както и важна техническа подготовка, ясна и жизнена дикция и гъвкав темперамент. Оперната певица учи в Консерваторията "Николо Паганини". Продължава образованието си с частен учител, а след бомбардировките през 1943 г. се изявява на сцената на Театро Карло Феличе в Генуа, а по-късно в Кинотеатро Гратачело - едно от местата, които свидетелстват за тясната връзка между Елена Николай и града на фенерите.

На 12 май 1948 г. Елена Николай получава роля в операта на Рихард Вагнер "Тристан и Изолда", режисирана от Тулио Серафин и поставена в кинотеатъра "Гратачело", Генуа.

Редица книги свидетелстват за значимостта на Елена Николай като оперна певица на италианската и световна сцена. Тя оказва влияние върху музикалната култура на XX век с гласа и артистичността си. За Елена Николай са написани следните книги:

Николай, Елена. Животът ми сред великите мелодрами. Издателска къща "Azzali", Парма, 1993 г.

Абаджиев Александър Маринов. Елена Николай. Най-великият мецосопран на ХХ век. Издателство Est-Ovest, 2011 г.

Карапетров, Константин. Елена Николай. Издателство "Наука и изкуство", София, 1969 г.

Иван Бенчев. Елена Николай: Горчивата чаша на успеха. Издателство на СУ "С. Климент Охридски", 2006 г.

Петко Тихолов. Елена Николай: Към върха на изкуството. Музикално издателство. София, 1979 г.

Вера Грозева. Интервюта с три поколения оперни певци. Издателство "Musica". София, 1981 г.

В продължение на 17 години българското мецосопрано е примадона в Миланската Ла Скала, 23 сезона в театър Сан Карло в Неапол и в Арена ди Верона.

Паметната плоча на Елена Николай е символ на близките културни, икономически и политически отношения, които винаги са свързвали Италия и България. Този паметен знак ще бъде първият символ на българщината в Генуа, който ще събира нашите сънародници при отбелязването на национални празници, както и ще привлича български и чуждестранни туристи, пристигащи в морския град.

Плочата на оперната ни певица е дело на скулптора Петко Йорданов.

Други проекти, инициирани и осъществени от Генералния консул в Милано Таня Димитрова през последните три години, са откриването на улица “Васил Левски” в Болгаре близо до Бергамо, поставяне на пейка-паметник, посветена на поета Пенчо Славейков в Милано близо до „Дуомо“, паметните плочи на поетесата Мара Белчева в Брунате близо до Комо, на знаменития български оперен певец Николай Гяуров в Модена и на професора-италианист Катерин Катеринов в Перуджа, посвещаване на българско дърво на спомените във Виджевано. /БГНЕС