Посолството на САЩ: Подкрепяме България да защити суверенитета си от злонамерено влияние

Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. Това заявяват от посолството на САЩ у нас във връзка с разпита на Юрий Борисов и с повдигнатите обвинения за шпионаж на Николай Малинов.

САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние, се казва още в изявлението на посолството.

БГНЕС припомня, че главният прокурор Сотир Цацаров днес съобщи, че председателят на “Русофили” Николай Малинов е предавал класифицирана информация на руски организации. Установена е действаща схема за изпиране на пари. Главният прокурор добави, че в хода на разследването са събрани доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в схемата за предаване на информация, защитена от закона.

Разследването на прокуратурата е за престъпление против Републиката, и поставяне на български гражданин в услуга на чужда държава, допълни Цацаров.

Прокуратурата е взела мярка за неотклонение на Малинов „парична гаранция“ в размер на 50 хил. лева, като му е наложена и забрана да напуска страната, допълни Цацаров.

Към този момент Малинов е освободен от следствения арест.

„Чуждите организации, на които Малинов се е поставил в услуга, са със седалище в Руската Федерация. Организациите са две – „Общество Двуглав орел“, и Руски институт за стратегически изследвания“.

На руския гражданин Леонид Решетников е наложена забрана от ДАНС за влизане на територията на България за срок от десет години“, допълни Цацаров. /БГНЕС