Посланик Йорам Елрон: Борисов и Нетаняху договарят борбата с COVID-19

Министър-председателите Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху често обсъждат борбата с пандемията от коронавирус. Израел може да предложи на България своето технологично ноу-хау за справянето с опасния вирус. Това заяви в интервю за БГНЕС Негово превъзходителство Йорам Елрон, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Израел у нас.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто. БГНЕС: Ваше превъзходителство, през тази година отбелязваме 30 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Държавата Израел. Това са 30 години на емблематични отношения в областта на икономиката, политиката и икономиката. Как можем да направим още по-активни тези връзки и да подобрим диалога между нашите две страни? Йорам Елрон: Последните 30 години са много активни и 2020 г. е особено важна. Тя е специална година в отношенията между България и Израел. Отношенията ни датират много далеч в историята. Трябва да се върнем назад във времето, защото имаме доста продължително приятелство, което е устояло на изпитанията на времето и то е свързано и се основава на героичния акт на спасяването на българските евреи по време на Втората Световна война /1939-1945 г./. Нашите отношения се основават на една много здрава основа. Те са безгранични. Между двете страни има доста голяма синергия, като нашето сътрудничество е стратегическо, икономическо, културно. Има много области от взаимен интерес. Тук бих искал да спомена – киберсигурност, иновации, земеделие и медицина. Нашата роля в посолството е да подобрим сътрудничеството между правителствата, а също така да идентифицираме и подобрим синергиите между предприятията. Това е една от основните ни задачи.

БГНЕС: Израел има положителен търговски баланс с България. Страната ни всяка година е посещавана от над 250 хиляди израелски туристи и се надяваме тяхната бройка да бъде удвоена. Как контактите между частния бизнес могат да съдействат за това и можем ли да очакваме по-големи израелски инвестиции в България? Йорам Елрон: Търговията е много важен индикатор, но работим в други посоки за подобряване на икономическите взаимоотношения между нашите страни, тъй като те включват съвместни предприятия, инвестиции. Всички тези фактори нарастват през последните години. Все повече израелски компании разкриват свои клонове в България. Основните фактори, от които се ръководят са качествената работна ръка, ниските данъчни ставки, както и стратегическото местоположение на България и близостта до Израел. БГНЕС: Ваше превъзходителство, споменахте, че политическите контакти между нашите страни са много добри, както и между нашите премиери Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху. Това е изключително важно в такъв момент, когато ние се сблъскваме с пандемията от коронавирус. В тази връзка очаквате ли скоро да бъдат възстановени и контактите между обикновените хора посредством въздушната връзка Тел Авив – София? Йорам Елрон: Двамата премиери често се чуват по телефона и обсъждат противодействието на пандемията от коронавирус, като всяка държава има различна стратегия, но международното сътрудничество е изключително важно в борбата с коронавируса. Израел може да предложи своето технологично ноу-хау – високите технологии, с които разполага, и различни решения, които разработва срещу коронавируса.

По отношение на туризма наистина се надявам да възобновим полетите между България и Израел възможно най-скоро, защото има много голям интерес. България е много важна дестинация за израелските туристи. Над 250 хиляди души посещават България както лятото, така и зимата. Те се радват на много добро гостоприемство във вашата страна, а също така оценяват природата, както и близостта до Израел. За това се надявам, че и полетите ще бъдат възстановени възможно най-скоро. В момента се обсъжда как и кога това да се случи. В България има много места, които трябва да се открият, защото вашата страна има богата история и много древни забележителности на цялата си територия. БГНЕС: В близко бъдеще Израел може да се превърне в голям енергиен център след откриването на находищата на природен газ в Средиземно море. Може ли да се надяваме, че България ще се превърне в транзитна страна за това газово богатство? Работи ли се в тази посока и как гледат на това в Израел? Йорам Елрон: Наистина, това е един вариант. Знаем, че България се опитва да диверсифицира своите газови и енергийни източници. В миналото са провеждани такива разговори, те ще продължат и в бъдеще. В момента обсъждаме как можем да осъществим това сътрудничество.

БГНЕС: Много често разговорите между нашите делегации започват с историята. Всички знаем за спасяването на българските евреи през Втората Световна война, но те повече от 70 години живеят в Израел. Наскоро потомък на български евреи, Габи Ашкенази, стана министър на външните работи. Можете ли да ни разкажете малко повече как българската еврейска общност допринася за превръщането на Израел в модерна държава? Йорам Елрон: Хората на Израел и евреите по целия свят са благодарни на България за спасяването на еврейската общност по време на Втората Световна война. Спасени са 50 хиляди души. Това е пример за голямо геройство и храброст и също така символ на българския дух, който е уникален. Повечето от тези 50 хиляди евреи емигрират в Израел след създаването му през 1948 г. и имат голям принос за изграждането на младата израелска държава. Споменахте Габи Ашкенази, неговият баща Йосиф е роден в Пловдив и след това се премества в Израел. Габи Ашкенази е бил началник на ГЩ на израелската армия, а в момента е външен министър. Хора като него имат голям принос за развитието на Израел. Българските евреи, които емигрират в Израел и техните деца и наследници са изключително горди с българските си корени, история. Те са един жив мост между двете държави. БГНЕС: Г-н посланик, пред какви геополитически предизвикателства е изправен Израел и как нашата страна, която е съюзник може да ви подпомогне и подкрепи? Йорам Елрон: Израел преживя сериозна политическа криза. Това беше най-голямото предизвикателство, пред което сме се изправяли. За щастие го преодоляхме и сега имаме функциониращо правителство. В момента основното ни предизвикателство е да постигнем мир с нашите съседи. Вече имаме мирни отношения с Египет, Йордания. Остава да намерим мирно решение с нашите най-близки съседи – палестинците. В момента се обсъжда мирният план на Тръмп и се надяваме палестинците да го одобрят.

България е един от най-сериозните ни партньори. Подкрепата, която получаваме от нея в международните организации, като ООН в Ню Йорк и Женева, както и в рамките на Европейския съюз е ценена. България разбира, че Израел често е жертва на дискриминация, както и на изолация по време на международни форуми, което не е правилно. Ние ценим българската позиция против това. БГНЕС: Можем ли да очакваме скорошно посещение на българския премиер в Израел и на израелския – у нас? Йорам Елрон: Всичко зависи от развитието на ситуацията с коронавируса. В момента се провеждат различни срещи и заседание с помощта на Zoom и новите технологии. Надявам се в близко бъдеще да преодолеем кризата с коронавируса и да се възобновят двустранните посещения. В момента се обсъждат няколко такива. Zoom не може да замени личните срещи и отношения. В това няма никакво съмнение. /БГНЕС