Посещението на Чарлз III в Берлин отваря нова глава в отношенията между Германия и Великобритания

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер приветства днес в двореца Белвю британския крал Чарлз III за това, че е избрал Германия за първото си държавно посещение като монарх и го определи като "важен жест за германско-британските отношения".

"Днес, в деня, в който преди шест години Великобритания започна излизането си от Европейския съюз, ние отваряме нова глава в нашите отношения", каза Щайнмайер в речта си, в която приветства Чарлз и кралицата-консорт Камила.

Днес малко преди 14:00 ч. самолетът с британския крал Чарлз III кацна в Берлин, където започва първото му държавно посещение като монарх, съобщи АФП.

Крал Чарлз трябваше да посети първо Франция, но заради продължаващите протести срещу пенсионната реформа в страната Бъкингамският дворец отмени посещението, което трябваше да започне в неделя.

Докато кралят и кралицата-консорт правеха кратка разходка пред Бранденбургската врата, група ученици се оказа в непосредствена близост до кралските особи, съобщи Би Би Си.

Тийнейджърите от Гимназия "Георг Бюхнер" дойдоха да видят кралското семейство, тъй като са училище със силен акцент върху изучаването на английски език.

Това, което не очакваха, беше да могат да разговарят с краля толкова свободно и лесно, колкото се оказа.

Кралят се спря пред тях и попита една ученичка за рождения ѝ ден, друга за времето и разговаря с групата относно изучаването на английски език.

Елена - една от тези, които разговаряха с краля, сподели, че изобщо не е предполагала, че ще се доближат толкова близо до него и че е треперела след преживяването. /БГНЕС

Берлин / Германия