Порто и Дортмунд са първите четвъртфиналисти в Шампионска лига

Порто достигна до четвъртфиналите на Шампионска лига, въпреки че загуби реванша с Ювентус с 2:3 след продължения на „Алианц Стейдиъм“.

Първата среща в Португалия завърши при резултат 2:1 в полза на „драконите“ и така, заради повече голове на чужд терен, тимът на Серджо Консейсао поднесе първата изненада в осминафиналната фаза на надпреварата. Домакините започнаха силно и можеха да открият още в 3-та минута, но силен изстрел с глава на Алваро Мората бе отразен от стража на гостите Агустин Марчесин.

Постепенно обаче „драконите“ започнаха да притесняват все по-сериозно „бианконерите“, като първо Мехди Тареми пропусна на два пъти (вторият му удар с глава срещна напречната греда на Войчех Шчесни, а след това на няколко пъти полският страж на „Старата госпожа“ трябваше да спасява вратата си след удари на съперника. Той обаче нямаше отговор за точното изпълнение от бялата точка на Серджо Оливейра в 19-та минута. Най-тежкото наказание във футбола бе отсъдено за нарушение на Мерих Демирал срещу Тареми.

Порто продължи да бъде по-добрият отбор на терена, докато Юве не бе толкова агресивен и често оставяше много празни пространства на съперника. Все пак, отново най-дейният в атаката на „Старата госпожа“ – Мората, можеше да изравни, но Марчесин се намеси за пореден път подобаващо и изби в корнер. До края на полувремето не паднаха нови голове и така домакините се нуждаеха от обрат и поне два гола, без да получат такъв, за да вкарат срещата в продължения.

Те започнаха възвръщането си в сблъсъка по страхотен начин след почивката след бърз гол на Федерико Киеза. Той получи подаване от Кристиано Роналдо, като португалецът бе на ръба на засадата. Положението бе разгледано от системата ВАР и в крайна сметка зачетено. Малко след това, само в рамките на две минути, Тареми си изкара глупаво два бързи жълти картона и остави своя отбор с десет души на терена. Отново Киеза можеше да бъде в прегръдките на своите съотборници, но решителна намеса на Пепе попречи на италианския нападател да отправи точен изстрел и топката се отби в гредата.

Той обаче не сбърка с глава след чудесно центриране на Хуан Куадрадо в 63-та минута. Юве натискаше в търсене на трети гол, но „драконите“ имаха два шанса да стигнат до равенство чрез Муса Марега, които не оползотвориха. В добавеното време на второто полувреме първо гол на Мората бе отменен заради засада, а шут на Куадрадо срещна напречната греда. В крайна сметка се стигна до продължения, където драмата бе пълна. Порто стигна до изравнителен гол след пряк свободен удар на Оливейра.

Той стреля от 30 м, а стената от трима души се разкъса и позволи шутът да премине по земя и да изненада Шчесни, който носи вина за попадението. Малко след това Адриен Рабио вкара с глава след ъглов удар и въпреки няколко мелета пред наказателното поле на гостите, Юве не стигна до четвърти гол и така за втора поредна година си тръгва разочарован още на осминафиналите в ШЛ. Миналата година съставът отпадна от френския Лион.

В другия осминафинален реванш от вторник вечер, Борусия Дортмунд и Севиля завършиха при равенство 2:2 и след успех с 3:2 в първия двубой в Испания, „жълто-черните“ от Германия продължиха в следващата фаза. Ерлинг Холанд вкара два гола, вторият от които от дузпа, преди андалусийци да стигнат до равенство след попаденията на Юсеф Ен-Несири – първото от бялата точка. Въпреки усилията на мароканския нападател, Севиля се прости с участието си в Шампионска лига, докато Един Терзич и компания прогресират напред. /БГНЕС