Помогна или навреди „партигейт“ на Сана Марин

Помогнаха ли ѝ или ѝ навредиха последните видеоклипове на финландския министър-председател Сана Марин, в които тя се забавлява с приятели?

Дали тя все още е най-якият министър-председател в света, дали не е проявила неуважение към великата държавна служба, дали е ненадеждна в кризисни ситуации или дори е станала жертва на целенасочена руска кибернетична информационна операция?

Всички тези мнения - и още много други - могат да се намерят в социалните мрежи, но истината е много по-нюансирана и е полезно да се разбере малко за финландската политика и общество, за да се постави цялата история в контекст.

На първо място, важно е да се разбере, че Финландия има доста нисък праг за това какво представлява "политически скандал". Колко ниско? Достатъчно ниско, за да може последният "скандал Партигейт" да бъде остро осмян в епизода на "Дейли Шоу" по Comedy Central в петък вечер.

"Финландия трябва да е благодарна за скандалите, които има!" - каза водещият Тревър Ноа, сравнявайки репортажа за Марин, която пее и танцува с приятели на частно домашно парти, с политическите скандали в Америка, където неотдавна беше обискиран домът на бившия президент Доналд Тръмп, докато агенти на ФБР търсеха строго секретни документи, които може да съдържат ядрени тайни.

За да илюстрираме колко ниско е поставена летвата във Финландия, когато става въпрос за политически "скандали", през последните години медиите и политическите опоненти направиха планини от къртичини, когато в дома на един бивш министър-председател бяха доставени дърва за огрев; когато тогавашният лидер на Зелените отиде в гей бар в Стокхолм по време на Прайд седмицата; и когато друг бивш министър-председател беше заснет по гащи...

Откакто встъпи в длъжност като най-младия министър-председател в света през декември 2019 г., Марин е подложена на безкраен поток от тези "скандали" и е ясно, че голяма част от критиките, с които се сблъсква, се дължат на факта, че тя е сравнително млада, успяла и способна жена.

Тя се сблъсква със заглавия на първите страници на вестниците и с гнева на политическите си опоненти заради такова поведение като приготвянето на закуска вкъщи с храна, платена с публични средства (предишни министър-председатели са го правили, никой не се е оплаквал преди това, Марин лично е възстановила много скромната сума пари).

Имаше и случай, когато беше в бар с приятели и един от министрите ѝ даде положителна проба за COVID (тя беше изчистена от всякакви провинения); и случай, когато някои медии и политически врагове ѝ се подиграваха, защото се оказа, че тя доста обича да чисти в официалната си резиденция Кесаранта.

За да бъдем справедливи към финландците, има един или два случая, които останалата част от Европа би признала за истински политически скандали, като например през 2008 г., когато външният министър беше уволнен за телефонен секс по служебния си телефон. Но те са по-скоро изключение, отколкото правило.

Има ли чуждо влияние зад изтеклите видеоклипове?

Друга мисъл, която лесно може да се открие в интернет, най-вече от хора извън Финландия, е дали руснаците не са се насочили към Марин в рамките на кампания за цифров шпионаж и не са пуснали видеоклиповете онлайн или в медиите.

Според тях моментът на скандала е подозрителен, тъй като той идва в момент, когато Финландия обяви, че ще намали драстично броя на визите, издавани на руски туристи, и когато скандинавската държава е към края на процеса на присъединяване към НАТО.

Финландските медии спекулираха как първият видеоклип на Марин е изтекъл онлайн в сряда вечерта и стигнаха до заключението, че вероятно е дошъл от групата на приятелите ѝ. Вторият видеоклип, който беше споделен от списанието за клюки за знаменитости Seiska в петък сутринта, е направен от финландец, който не е фен на Марин или на нейната социалдемократическа партия и който заяви пред Euronews, че е искал да ѝ навреди политически.

"Обикновено никой не се осмелява да напише нещо негативно за нея. Мислех, че Сейска се осмелява", казва източникът пред Euronews.

"Според мен тя очевидно е нарцисистка", казаха те.

Голяма част от фурора около първия видеоклип на Марин се съсредоточи върху това дали един от нейните приятели казва думата "jauhojengi" - буквално "банда брашно" - предполага се, че това е жаргонна препратка към кокаин (което според много финландци изобщо не е дума!).

Именно тази фраза накара лидера на крайнодясната партия "Финландци" и депутат от крайнодясната Партия на центъра - един от петте партии партньори на Марин в коалиционното правителство - да й предложат да се подложи на тест за наркотици, което тя по-късно направи, а резултатите трябва да бъдат получени следващата седмица.

Това твърдение за кокаина също беше опровергано от хора като финландския политически коментатор Яне Корхонен, който си е изградил репутацията на прям човек, когато става въпрос за разобличаване на дезинформация и обясняване на финландската политика в Twitter.

И така, как някои от по-притеснителните репортажи за личния живот на Марин привлякоха толкова много внимание? Част от отговора на този въпрос може да се търси в сравнително малкия генофонд на медиите и политиката в Хелзинки.

Финландският таблоиден вестник Iltalehti отразяваше събитията от тази седмица с най-голям ентусиазъм. Главният редактор на вестника е женен за ръководителя на комуникациите в партията "Национална коалиция", а един от звездните му колумнисти е женен за ръководителя на медиите в крайнодясната партия "Финландци" - и двамата в опозиция на Сана Марин - и в миналото със сигурност е имало някои онлайн спекулации за връзките между политическите партии и тези високопоставени медийни роли.

И така, дали Марин е била технически на работа като министър-председател, или на почивка в началото на август, когато е посетила редица партита, ходила е по барове и ресторанти и е танцувала в близост до финландска музикална звезда?

Изглежда, че тя е работила - факт, върху който противниците се нахвърлиха, за да изкарат, че сигурността на страната е била в опасност, докато Сана се е забавлявала.

Разбира се, отговорността за националната сигурност във Финландия не се носи само от министър-председателя, има много нива на отговорни лица в правителството и армията, а това, че Марин е била в бар или на домашно парти (или евентуално в киното, или на семейно събитие), не означава, че е била неоткриваема - тя заяви, че охраната ѝ е била извън мястото на домашното парти.

Въпросът дали Сана Марин все още има да плаща политическа цена за августовските си лудории, предстои да разберем.

Имаше силни послания за подкрепа от председателя на парламентарната група на собствената ѝ партия и от лидера на Партията на центъра, втората по големина партия в коалицията и тази, от чиято подкрепа тя се нуждае, за да запази правителството.

Но понякога посланията за политическа подкрепа могат да бъдат силни един ден, а на следващия да се изпарят. Особено при положение, че така или иначе общите избори са насрочени за пролетта на 2023 г. и партиите вече се борят за властови позиции.

Възможно ли е собствената партия на Марин, която е склонна да привлича по-възрастни избиратели, да реши, че тя е електорална опасност за основните им избиратели, и да я отстрани? Това не изглежда вероятно в краткосрочен план, тъй като досега тя е била смятана за електорален актив и сътресения преди началото на предизборната кампания не биха били силен сигнал.

Все пак Марин се радва на високо обществено одобрение за работата, която свърши като министър-председател, особено по време на пандемията от COVID, и през следващите седмици финландските медии вероятно ще публикуват данни от социологически проучвания, което ще бъде важен момент, за да се види какво влияние - ако изобщо има такова - са оказали изтеклите партийни клипове на Марин върху намеренията за гласуване. /БГНЕС, Евронюз