Полша започва изграждането на нова хеликоптерна база

Полският военен министър Владислав Косиняк-Камиш обяви създаването на нова хеликоптерна база в град Свидник, Източна Полша, съобщи TVP World.

Съобщението беше направено по време на среща с местните власти на 25 март, на която беше подписано писмо за намерения, което бележи значителна стъпка към реализирането на този отбранителен проект.

Инициативата има за цел да осигури постоянна база за хеликоптерните части на полските сухопътни сили.

Косиняк-Камиш изтъкна стратегическото значение на Източна Полша, като подчерта необходимостта от значителна подкрепа в провинции като Любелска, Подляска, Варминско-Мазурска и Подкарпатска.

"Това е частта от Полша, която днес заслужава огромна подкрепа", добави министърът.

Създаването на новата хеликоптерна база е не само военно начинание, но и инвестиция в местните общности. Очаква се подобни инициативи да донесат икономически ползи за региона в допълнение към повишаването на националната сигурност.

Управлението на обекта ще включва сътрудничество между градските и регионалните власти и Агенцията за военна собственост, като се гарантира, че проектът съответства както на целите на националната отбрана, така и на целите на местното развитие.

Този подход на сътрудничество е знак за ангажимента на полското правителство да използва военните инвестиции в подкрепа на регионалния растеж и стабилност.

Решението за създаване на хеликоптерна база в Свидник е ясен знак за активната позиция на Полша по отношение на охраната на границите ѝ и подготовката на военните ѝ сили за всякакви потенциални предизвикателства. Като инвестира в критична инфраструктура и обучение, Полша се стреми да осигури постоянно присъствие на съюзнически войски и на собствените си въоръжени сили в стратегически важни региони./БГНЕС