Полша преговаря за закупуване на самолети за ДРЛОУ от Швеция

Полша води преговори с Швеция за закупуване на самолети за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОУ) за полските военновъздушни сили, съобщи “Defense News”.

"Исках да кажа, за първи път публично, че сме много напреднали по отношение на придобиването на самолети за ранно предупреждение от Швеция", е цитиран да казва в изявление, публикувано от неговото министерство. "Провеждаме подробни преговори и се надявам, че в краткосрочен план те ще приключат успешно."

Блашчак не разкрива с коя компания води преговори за самолетите, които трябва да бъдат закупени, въпреки че местни наблюдатели на индустрията твърдят, че полското правителство иска самолетите „GlobalEye“ на „Сааб“, които бяха поръчани и от Швеция миналата година.

Стокхолм е поръчал два самолета за около 7,3 млрд. крони (689 млн. долара), с опция за придобиване на още два. Сделката обхваща периода от 2022 г. до 2027 г., се казва в изявление на „Сааб“.

Самолетите ще бъдат оборудвани с радара „Erieye Extended Range“, който по данни на производителя има обсег на действие над 550 км.

Декларацията на Блашчак бе направена по повод срещата на 22 май на Северната група - орган, насочен към сигурността, създаден от 12 европейски държави, в който влизат Дания, Естония, Финландия, Германия, Исландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Швеция и Обединеното кралство. Понастоящем Варшава е председател на групата.

На последната среща в Легионово, Полша, участниците се съгласиха, "че агресивната война на Москва срещу Украйна сериозно е променила средата за сигурност", се казва в изявление на полското министерство.

Членовете на Северната група "споделят общото мнение, че предоставянето на по-нататъшна военна помощ на Украйна в борбата ѝ срещу незаконната и брутална агресия на Русия е от решаващо значение", се казва в изявлението. /БГНЕС