Полша е заплашена от срив на производството на сирене и месни продукти

Полските предприятия могат да спрат производството на сирене и пакетирани месни продукти за две до три седмици заради спирането на производството на азотни торове, съобщава Virtual Poland.

По-рано полските производители на торове Azoty и ANWIL заявиха, че спират производството на азотни торове, капролактам и полиамид поради рязкото покачване на цената на природния газ. Това доведе до намаляване на доставките на въглероден диоксид, страничен продукт на производствения процес, който се използва в млечната и месната промишленост. Вестник Rzeczpospolita съобщава, че поради това може да се стигне до спиране на производството на бира и някои млечни продукти в Полша.

Ако производството в азотните заводи не се върне на предишното ниво, най-много след две-три седмици жителите на Полша няма да могат да купуват в магазините много известни продукти, сред които сирене или месо, пише вестникът.

"Що се отнася до млекопреработвателната промишленост, тук имаме два проблема. На първо място, липсва газ въглероден диоксид, използван за газовата смес, използвана при опаковането на продуктите. Втората причина е липсата на съоръжения за почистване на производствените линии", казва пред изданието Агнешка Малишевска, председател на Полската млечна камара.

"Всичко това може да доведе до огромни проблеми в производството на храни. Производствените линии трябва да се почистват постоянно - след всяка готова партида. Това е необходимо, за да се гарантира безопасността и хигиената", обяснява тя.

Според Малишевска млекопреработвателните предприятия не разполагат с големи запаси от въглероден диоксид. Във връзка с това Полската млечна камара, заедно с други организации от хранително-вкусовия сектор, призоваха министър-председателя на републиката Матеуш Моравецки да свика спешно заседание на правителството и да предприеме незабавни действия.

От своя страна Януш Рожевич, председател на Полската асоциация на месарите и производителите на колбаси, заяви, че производството на пакетирани месни и колбасни продукти също е застрашено.

"Месните асортименти и месото производството на пакетирани продукти е застрашено. Знаем, че много хора са свикнали да купуват малки пакети от любимите си разнообразни меса или колбаси. Никой не е очаквал такива решения. Това е огромен удар за индустрията", каза Рожевич./БГНЕС

Тагове: