Политиците пред НС: иронични и заядливи

Основните политически лидери на париите, представени в 46 Народно събрание, отправяха взаимно изключващи се послания за излизане от кризата, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Не бяха и малко обидите, които си отправяха водещите политици в страната. От „Има такъв народ“ отново определиха потенциалните си партньори като предатели, а те им отвърнаха, че това не е шоу, слаби сценаристи и че ще ги учат на избори.

Както и през изминалите седмици от ДПС не взеха никакво ясно отношение към политическата криза.

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че партиите на протеста „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, с които те разговаряха, са предатели, а са можели да им бъдат партньори. Той прехвърли цялата отговорност за случващото се върху тях с думите „толкова им е акълът“.

От своя страна Христо Иванов от ДБ заяви, че трябва да има публично изявление на президента относно мандата на Пламен Николов "Ние дадохме формула, която е напълно възможна, просто изисква колегите от ИТН да разберат, че трябва да има разговори, трябва да има преговори. Все още се надявам, че здравият разум ще надделее там", заяви Христо Иванов. Според него, "ако не се реализира третият мандат, Конституцията го казва - избори. Но не бива да тласкаме страната, днес има над 800 души заразени".

Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ обеща, че ще положат усилия да бъде реализиран третият мандат, независимо на коя партия бъде връчен. Според Манолова в него трябва да влязат успешните министри от служебния кабинет, експерти и да няма политици. „Време е партиите да направят крачка назад, а лидерите да преодолеят своето его“, каза тя.

БСП ще разговарят с всички партии без ДПС и ГЕРБ, ако президентът Румен Радев им връчи третия мандат. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя добави, че левицата няма да поставя никакви предварителни условия.

Според Даниел Митов от ГЕРБ по-реално е да отидем на избори. „Това не е добре за никого. Страната има нужда от работещо правителство. Никой не пожела да играе по правилата на парламентарната демокрация. Отговорността не е наша“, каза той. Според него в създадената ситуация има един единствен сценарист и той се нарича Румен Радев. /БГНЕС