Политици и общественици отдадоха почит пред жертвите на комунизма

Председателят на СДС Румен Христов, членове на ръководството и представители на софийската организация на партията поднесоха венец и цветя на Мемориала на жертвите на комунизма в градинката на НДК, предаде репортер на БГНЕС.

Преди това беше отслужена служба пред параклиса "Всички български мъченици", на която присъстваха президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.), председателят на 48-ото НС Вежди Рашидов, председателят на СОС Георги Георгиев, председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, народните представители от ДПС Станислав Анастасов, Ертен Анисова и Небие Кабак, както и множество граждани.

Председателят на парламента призова никога вече историята да не позволява да се дават невинни жертви, защото всичко това е част от нас и част от мъката, която имаме да носим още дълго със себе си. "До такава степен се обърна историята, че днес децата на тежката комунистическа номенклатура дори управляват страната, преоблечени като вълци в овча кожа, крайни демократи, хора, отгледани в една друга обител", подчерта Рашидов. Той е категоричен, че днес трябва категорично да обсъдим извършените тогава политически репресии, но трябва и да покажем, че сме извлекли поука от миналото. "Наша е отговорността да поставим бъдещето на България и на българския народ над всичко. Важно е с какво искаме да бъдем запомнени ние самите от поколенията – като българи срещу българи или българи за българите. Поклон пред паметта на всички невинно загинали българи от един тоталитарен режим", заключи Рашидов.

БГНЕС припомня, че по-рано днес пленарното заседание на 48-ото Народно събрание започна с декларации на парламентарните групи по повод 1 февруари. По предложение на парламентарните групи на ГЕРБ, ДБ, ПП и ДПС, депутатите почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим. Нито един депутат от най-лявата част на залата, където седят 24-те депутата на БСП, не присъства по време на декларациите и почитането на паметта на загиналите.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити. Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002)./БГНЕС