Политико: Скандалът с Катар създава голямо газово главоболие за Европа

Скандалът с предполагаемата корупция с Катар, обхванал Европейския парламент, не би могъл да дойде в по-неудобен момент за бедните на газ страни от ЕС и по-специално за Германия.

Държавата от Персийския залив е в центъра на обвиненията за пари срещу влияние, които разтърсиха из основи демокрацията в ЕС. Но като основен износител на втечнен природен газ (LNG) Катар е от жизненоважно значение и за плановете на Европа за справяне с енергийната криза.

Значението на Катар като надежден източник на газ през следващите месеци само ще нараства, което ще усложни дипломатическото уравнение за страните от ЕС, ако белгийските власти официално замесят Доха в продължаващото разследване за корупция. По-специално за Германия, която отчаяно се опитва да намери алтернативни на Русия доставчици - фурорът показва, че в света на енергийната геополитика рядко има лесни варианти, пише „Политико”.

По данни на Европейската комисия общият внос на катарски втечнен природен газ досега представлява малко под 5 % от вноса на газ в ЕС през тази година. Но значението на Катар за енергийната сигурност на Европа ще нараства, благодарение на мегаразширяването на производствения му капацитет за втечнен природен газ с два големи проекта, които трябва да бъдат завършени през 2026 и 2027 г.

Германия беше първа на опашката. Берлин е сред столиците на ЕС, които отчаяно се опитват да си осигурят алтернативни доставки на газ, тъй като преди войната в Украйна беше зависим от Русия за не по-малко от 55% от доставките си.

Робент Хабек, министър на икономиката на Германия

Миналия месец германски фирми подписаха 15-годишен договор за доставка на газ с държавната QatarEnergy и американската фирма ConocoPhillips, който гарантира 2 млн. метрични тона втечнен природен газ годишно от 2026 г. Това е годината, в която ще бъде пусната в експлоатация първата фаза от разширяването на капацитета на Катар - разработката в Персийския залив, известна като North Field East.

"Няколко държави от ЕС, като Италия, проявяват по-голям интерес към катарския втечнен природен газ, но повечето от тях обсъждат сделки на спотовите пазари", които биха доставили газ незабавно, казва Чинция Бианко, научен сътрудник по въпросите на Европа и Персийския залив в мозъчния тръст на Европейския съвет за външни отношения (ECFR). "Германия е единствената страна от ЕС, която е подписала значително дългосрочно енергийно споразумение с Катар".

Това споразумение, макар и добро за енергийната сигурност, рискува да се превърне в етичен кошмар за Берлин. Запитан във вторник, след срещата на министрите на енергетиката на ЕС в Брюксел, дали е правилно "да се купува газ от Катар, ако Катар купува европейски депутати", германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че въпросите трябва да се разглеждат като "две различни неща".

"Подкупът е криминално престъпление", каза той. "Търговията с други държави винаги трябва да бъде претегляна с моралните последици от тях, катои в същото време трябва да се прецени дали може да се гарантира сигурността на доставките. А в този случай, когато става въпрос за закупуване на газ, Европа или Германия имат интерес да компенсират загубата на руски газ. Така че мисля, че трябва да правим разлика между двете неща."

С други думи, енергийната сигурност е твърде важна, за да се забърква със скандала в Европейския парламент. Правителството на Катар вече отрече да е извършило каквото и да било нарушение. В неделя Доха отвърна на обвиненията и обвини Брюксел, че е предприел "дискриминационни" действия срещу Катар въз основа на "неточна" информация. В разпространено от медиите съобщение катарски дипломат заяви, че отговорът на Европейския парламент на скандала може да "повлияе негативно на ... текущите дискусии около глобалната енергийна бедност и сигурност".

Денис Радке, германски евродепутат

Тази позиция обаче не се харесва на всички. Германският евродепутат от Християндемократическата партия Денис Радке постави по-рано под въпрос договорите за доставка на газ с държавата от Персийския залив и поиска преразглеждане на договорите за доставка на газ.

Скандалът би могъл да окаже и по-голям натиск върху управляващата коалиция в Германия, в която Зелените се оказаха в неудобното положение да одобряват сделки за значителни нови доставки на изкопаеми горива и инфраструктурата за втечнен природен газ за техния внос. Запитан дали Берлин трябва да преразгледа сделката си с Катар, Расмус Андресен, евродепутат и говорител на германските Зелени в Европейския парламент, отговори: "В момента ние в Европейския парламент разглеждаме всичко, свързано с Катар, и другите също трябва да го правят."

Друг германски депутат от Зелените Хенрике Хан заяви, че катарският газ "не е дългосрочно решение" за енергийната сигурност на Германия, но в момента е "по-малкото зло в сравнение с Русия".

Германия не е единствената държава от ЕС, която има дълбоки енергийни връзки с Катар. Френският енергиен гигант TotalEnergies притежава значителни дялове както в проекта за втечнен природен газ North Field East, който описва като най-големия проект за втечнен природен газ в света, така и в сестринския проект North Field South. Италианската компания Eni също притежава дял в North Field East.

Бианко от ECFR заяви, че ако белгийските власти публично замесят Катар в корупционния скандал в Брюксел, вероятно ще последват "официални дипломатически жалби" от страните от ЕС. Тя добави, че енергийните връзки с Катар до голяма степен се държат от отделните държави членки. Но прогнозира, че скандалът може да доведе до забавяне на всякакви стъпки към бъдещо енергийно партньорство между ЕС и Катар. /БГНЕС

Брюксел / Белгия