„Политико“: Евродепутатите предприемат натиск върху българското правителство

Европейските парламентаристи изразяват загриженост относно еврофондовете в България, се казва в коментар на „Политико“ по повод одобрената от ЕП резолюция за върховенството на закона в страната.

Евродепутатите приеха критична резолюция относно провалите на върховенството на закона в България, която е насочена към Бойко Борисов, министър-председател на страната, и поражда загриженост относно еврофондовете, подхранващи корупцията на високо ниво в балканската държава, пише медията.

Според нея текстът осъжда "значителното влошаване" на "върховенството на закона, демокрацията и основните права" в България и акцентира върху партията на Борис ГЕРБ заради "опасенията, че се използват парите на данъкоплатците за облагодетелстване на кръгове, свързани с управляващата партия."

Гласуването има за цел да окаже натиск върху българското правителство след месеци на антиправителствени протести, точно когато институциите на ЕС преразглеждат механизма за свързване на изплащането на средства от ЕС с критериите за върховенство на закона. Опозиционните политици и протестиращи обвиняват Борисов, че позволява на олигархична мафия да упражнява влияние чрез ключови институции като съдебната власт, медиите и службите за сигурност.

Борисов е от дясноцентристката група на Европейската народна партия, която гласува против текста, уточнява „Политико“.

Според статията ЕНП не е успяла да внесе изменения, които биха помогнали на премиера и неговата партия. На европейската сцена Борисов се разглежда като ключов съюзник на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германския канцлер Ангела Меркел от ЕНП, подчертва текстът.

"Парламентът изпраща силен сигнал, че не можем да си затваряме очите за страни от ЕС, които имат проблем с върховенството на закона и основните права", цитирана е евродепутатката Ска Келер. "Хората в България заслужават да живеят в европейска държава, свободна от корупция. Държава, в която правата им са гарантирани от върховенството на закона." /БГНЕС