Politico: Френско-италианският „романс“ приключи

Kраят на славната, но краткотрайна “любовна афера” не би могъл да дойде в по-опасен момент за Европа. Залогът за добре функционираща френско-италианска ос е изключително висок на фона на нарастващите разходи за енергия, високата инфлация и войната в Украйна.

Но новият „шериф“ в града - лидерът на италианската крайна десница Джорджия Мелони - има дългогодишен опит в антифренските си позиции. Нейният националистически и консервативен произход не би могъл да бъде по-различен от този на френския президент Еманюел Макрон.

"Има италиански проблем", казва един френски служител. "Единственият надежден подход е да не включваме [Италия] в черния списък - а да възприемаме по-делови подход."

Двамата лидери се срещнаха в Рим по време на непланирана среща в неделя вечерта, като това беше първата среща на Мелони със световен лидер след назначаването ѝ за министър-председател. Гледайки към купола на "Свети Петър" от луксозен хотелски апартамент на римския хълм Яникулум в ясната и топла есенна нощ, двамата главни антагонисти се опитаха да намерят общ език.

Те разговаряха на терасата в хотел Gran Meliá в продължение на час и десет минути на английски език, без съветници или министри до себе си. Обхванаха теми като енергийната криза, войната в Украйна и управлението на миграционните потоци. Разговорите бяха "открити и откровени", но и "взискателни", заяви служител на Елисейския дворец. По време на срещата Макрон покани Мелони на официално посещение в Париж. По-късно от офиса на Мелони съобщиха, че двамата са се договорили "да продължат сътрудничеството по големите общи предизвикателства на европейско равнище, като същевременно зачитат националните интереси на другия".

Източници от френското правителство не са толкова сигурни в бъдещето на сътрудничеството. Френските служители смятат, че сътрудничеството между двете страни сега ще се осъществява за всеки отделен случай. "Няма да се преструваме, че Италия не съществува", заяви френският служител, цитиран по-горе. " Поддържахме отношения с Тръмп, става въпрос за страната, а не за лицето, с което поддържаме отношения".

Френски министър заяви, че Париж и Рим биха могли да имат общ дневен ред, когато става въпрос за подкрепа за Украйна, енергийната криза и индустриалното сътрудничество, но прогнозира някои сблъсъци по отношение на гражданските права и миграцията. "Разбира се, че е сложно, защото не сме съгласни с ценностите, но в същото време сме длъжни да работим по войната в Украйна и по някои теми", каза министърът.

Същият френски министър призна, че френските планове за включване на абортите в Хартата на основните права на ЕС също може да се сблъскат с противопоставянето на Мелони.

Според трима френски официални представители, включително Жан-Луи Бурланж, председател на външната комисия на Националното събрание на Франция, основната ябълка на раздора ще бъде миграцията. "Ситуацията не е лесна, не е лесно да се намери правилната линия, но трябва да я намерим", каза министърът.

Краят на „dolce vita“

Под ръководството на Драги Франция и Италия работиха ръка за ръка по ключови въпроси като ограничаването на цените на енергията и предстоящата реформа на правилата на ЕС за разходите. Френско-италианското сътрудничество може да се окаже още по-важно, защото отношенията между Париж и Берлин се влошават. ЕС е изправен пред лидерски вакуум, който дуетът Драги-Макрон успешно запълни за известно време.

Въпреки че тази епоха вече е в историята, бъдещето може да не е толкова мрачно, колкото се опасяват някои.

Френски официални лица и италиански политици заявиха пред " Politico", че е вероятно да продължи известно сътрудничество. Мелони обеща да продължи да работи с Франция, като същевременно се увери, че интересите на Париж няма да надделеят над тези на Италия. В интервю за Le Figaro преди изборите тя обеща да се съюзи с Париж при обсъждането на фискалните въпроси в ЕС или в борбата срещу системата за етикетиране на храните Nutri-Score.

Съюзът обаче не е лишен от рискове - поне за Макрон. Прекалената близост с Мелони може да има политическа цена у дома, където лявата опозиция атакува яростно правителството на Макрон, включително за това, че се е ръкувало с Мелони.

"Ще има вълнения, когато става дума за реторика и изявления, но всъщност ще е необходимо Макрон и Мелони да намерят съгласие" по въпроси, включително реформата на фискалните правила на ЕС, прогнозира Марк Лазар, професор в Sciences Po Paris и експерт по френско-италианските отношения.

Макрон би могъл да отблъсне критиките относно отношенията с Мелони, като позволи на министри или съюзници да я критикуват, избягвайки директни атаки от страна на Елисейския дворец, отбеляза Лазар.

Първият пример за разгорещена реторика дойде по-рано този месец, когато френското правителство имаше поредна разправия с Мелони, заради коментарите на френския министър по европейските въпроси Лоранс Бун. Те бяха относно необходимостта да се следи за спазването на "правата и свободите" в Италия след идването на Мелони на власт. "Онези от чужбина, които казват, че искат да наблюдават Италия, не уважават не мен, а италианския народ, който няма нужда да взима уроци", заяви Мелони пред италианските депутати във вторник.

"Погледнато от Париж, върховенството на закона е в компетенциите на ЕС и Комисията прилага процедури. Погледнато откъм Мелони, това е неправомерно влияние върху националния суверенитет", заяви Сандро Гоци, бивш италиански заместник-министър по европейските въпроси, сега евродепутат от листата на Макрон "Възраждане".

Антагонистичната позиция на Мелони спрямо Франция не е нова. От опозиционната скамейка на Италия Мелони атакува Париж на множество фронтове - включително по отношение на управлението на миграционните въпроси, външната политика в Либия, граничните спорове и френско-италианските индустриални връзки. Нейната партия беше единствената, която гласува против ратификацията на договора от Квиринале - двустранно споразумение за сътрудничество, което Париж и Рим сключиха миналата година.

Макар че срещата в Рим в неделя сякаш показа размразяване на отношенията, позициите остават далеч една от друга и по въпроси като абортите, които Макрон иска да превърне в европейско право. Това ще значи започването на процедура за върховенство на закона от страна на Брюксел срещу съюзниците на Мелони от ЕС в Полша и Унгария.

По време на предизборната кампания Мелони се опита да смекчи имиджа си и да даде знак на институциите и правителствата на ЕС, че е човек, с когото те могат да работят. Тя се стремеше да избягва директни нападки срещу партньорите или институциите на ЕС и подкрепи усилията на Брюксел както по отношение на енергийната криза, така и в отговора на НАТО спрямо руската инвазия в Украйна. Като част от тази промяна, съюзниците на Мелони сега смятат, че Франция и Италия биха могли да работят заедно по ключови за ЕС въпроси като ограничаване на цените на енергията и реформа на правилата за публичните разходи.

"Като цяло има повече общи точки, отколкото точки на несъгласие", заяви Никола Прокачини, евродепутат от партията на Мелони "Братя на Италия". "И двете страни имат висок публичен дълг, така че и двете са в една лодка", каза той. /БГНЕС

Тагове: