Полицейска акция в имоти на Васил Божков

Полиция и прокуратура провеждат акция в имоти на Васил Божков, предаде репортер на БГНЕС.

Един от адресите е на "Московска", където Божков е поставен под домашен арест от края на август 2023 г.

Действията на разследващите са по неотложност.

Напълно безсмислена акция. Казаха ми, че правят акция в различни фирми, само една беше свързана с мен. Не си спомням коя е, стотици фирми са минали през мен. На ул. "Дунав" не знам какво правят, не знам какво правят и по другите офиси, но това е точно като 2020. Нямам офиси никъде вече, всичко разрушиха. Аз се занимавам с политика, това е политическа репресия.

Нищо не намериха, още 2020 г. иззеха всичко, няма какво да намерят. Казаха, че търсят документи за фирми, с които нямам нищо общо, каза Васил Божков, който излезе да даде изявление пред офиса му на "Московска".

Не сме имали нищо общо с Алексей Петров. Аз съм се върнал тука, за да направя нещо за тази държава, за себе си съм направил всичко, можех и в Дубай да си остана, каза Божков. Трябва да си върнем държавата, нямаме държава, уточни той.

Новият ми политически проект е всички срещи хунтата. В България имаме хунта от двама души - Пеевски и Борисов, прилепени към тях като ПП и други подобни и създадена изкуствена опозиция от “Възраждане”, които са техен аватар, поясни бизнесменът.

Не искам други партии да ме подкрепят, искам личности и народът да ме подкрепя, каза Божков.

Васил Божков не беше изведен, а беше поканен на разпит като свидетел на СДВР във връзка с досъдебно производство на СДВР миналата година. Няма нищо общо с Алексей Петров, касае се за проверка на няколко фирми във връзка с досъдебното производство на СДВР от миналата година. Във връзка с това тази сутрин са дошли да извършат претърсване, да изземат някои документи, които им трябват. Установени са, че такива документи не съществуват и си тръгнаха. Това обяви адвокатът на Васил Божков - Георги Гатев.

Нищо не са иззели. Интересно е, че претърсването е извършено при условия на неотложност, но не виждам каква неотложност има за изземане на тези документи, при положение, че делото е от миналата година, а Божков стои под домашен арест. Това действие според мен е било абсолютно неправомерно, добави Гатев.

Той каза, че доколкото е разбрал, досъдебното производство се касае за фирми и тяхната дейност. Гатев не уточни с каква дейност са се занимавали фирмите. “До известна степен фирмите са били свързани с него, но в определен момент са били прехвърлени на друго лице”, посочи Гатев. По думите му става дума за седем фирми.

Самият Божков тръгна на разпит към СДВР, но той излезе с личния си автомобил, придружен от СДВР.

От МВР съобщиха, че на територията на столицата се извършват процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия, свързани с разследването на убийството на Алексей Петров.
Събраните материали ще бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура.

БГНЕС припомня, че Васил Божков е с 20 обвинения. Месеци наред той се укриваше в Дубай, но по-късно се върна, беше задържан, а след това и пуснат под домашен арест. /БГНЕС