Полицаи и надзиратели протестират за по-високи заплати

Полицаи и надзиратели ще протестират пред сградата на Народното събрание в неделя с искане за достойно заплащане на техния труд, предаде репортер на БГНЕС.

Организатор на протеста е Синдикалната федерация на служителите в МВР, а в центъра на столицата се очаква да пристигнат над 10 хиляди души. Демонстрацията получи подкрепа и от Синдиката на служителите в затворите, които настояват за увеличение на заплатите на работещите в сектор „Сигурност“.

Мотивът за недоволството е недостатъчното финансиране, както и за начина, по който се обсъждат структурни промени в ресорното министерство. Униформените са недоволни заради това, че заплатите им не са актуализирани с години, а проблемите според тях се игнорират. По думите им в проектобюджета за тази година секторът отново не е сред приоритетните.

Служителите на реда уточняват, че исканията им нямат политически подтекст. Те са свързани с необходимостта от увеличение на основните месечни възнаграждения и допълнителните плащания в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“. /БГНЕС