Под ледовете на Антарктида е открита 460-километрова река

Екип от международни експерти откри 460-километрова река под ледовете на Антарктида. Резултатите от изследването са описани в списанието Nature Geoscience.

Новата водна артерия на континента бе фиксирана чрез движението на ледената покривка. Изчислявайки структурата, скоростта и посоката на сателитните изображения, учените са съставили карта на потока от ледени маси в западната част на Антарктида, недалеч от морето Уедел. Особено внимание беше обърнато на тези региони, където скоростта на движение на леда беше висока. Оказа се, че под такива площи има река, която по воден обем отговаря на английската Темза.

Изследователите също така забелязаха, че участъци от ледници, разположени над реката, губят повече маса от съседните. Това предполага, че такива реки ускоряват процеса на "плъзгане" на ледниците в океана, което увеличава скоростта на тяхното топене.

В бъдеще авторите искат да извършат допълнителни измервания в други региони на Антарктика. През октомври 2022 г. австрийски и германски учени откриха следи от древна ДНК, чиято възраст се оценява на около милион години, в седименти в Антарктида на дъното на морето Скош. /БГНЕС