Почина създателят на медийния образ на Желязната лейди

На 77-годишна възраст почина Тим Бел, създателят на медийния образ на бившия британски министър-председател Маргарет Тачър.

Бел ръководеше прочутата рекламна агенция Saatchi and Saatchi. Той беше човекът, който стоеше зад медийната стратегия на Желязната лейди по време на нейното управление в периода от 1979 до 1990 г.

Тим Бел имаше доста противоречиви клиенти, сред които са Саудитска Арабия, чилийският диктатор Аугусто Пиночет и беларуският авторитарен президент Александър Лукашенко.

През 2014 г. гуруто на ПР беше попитан от "Файненшъл таймс" дали някога е отказвал на клиент, тогава той отговори следното: „Казах „не“ на Робърт Мугабе; казах „не“ на Лейбъристката партия; казах "не" и на шестима руснаци, които ЕС беше включил в своя списък със санкции. Взимал съм клиенти, на които мога да свърша работа“.

Тим Бел почина в неделя след кратка битка с болестта на Паркинсон. „Тим беше пионер в политическата комуникация, от съществено значение за успеха на Консервативната партия, особено през ерата на Маргарет Тачър; помогнал й е да спечели общо три пъти изборите", се казва в изявление на неговото семейство.

По време, когато съветваше Тачър, Бел изработи плаката „Лейбъристът не работи” за изборите през 1979 г., който показваше, че от бюрото за безработица се провлачва дълга опашка. /БГНЕС