Почина бившият президент на ФИА Макс Моузли

На 81-годишна възраст почина бившият президент на Международната автомобилна федерация (ФИА) Макс Моузли. Новината бе съобщена от бившия шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун. Моузли застава начело на ФИА през 1993 година и изкарва общо четири мандата като президент на организацията, преди да се оттегли през 2009 година. През последните години той се бореше с рак.

Макс Моузли

"Макс ми беше като семейство. Бяхме като братя. По някакъв начин чувствам облекчение, защото той страдаше твърде дълго. Той направи много добри неща не само за моторните спортове, но и за цялата автомобилна индустрия. Той беше много добър в това да кара хората да произвеждат коли, които са сигурни", сподели Екълстоун. Любовта на Макс Моузли към автомобилните спортове започва през 60-те години на миналия век, когато той се състезава във Формула 2 с отборите на Брабам и Лотус, преди да сложи край на професионалната си кариера през 1969 година. Впоследствие юристът по образование заема различни административни роли в света на автомобилните спортове, включително и във Формула 1, преди да стане президент на ФИА.

Моузли е носител на редица държавни награди, както и награди от света на индустриалците, като най-престижната от тях е френският Орден на почетния легион, който Моузли получава през 2006 година за големите си заслуги към пътната безопасност и автомобилните спортове.

През 2008 година Моузли спечели дело срещу британския таблоид "Нюз ъф дъ Уърлд", който публикува снимки и видео от садомазохистична секс оргия с участието на Моузли, която вестникът определя като "извратена нацистка оргия". Съдът обаче реши, че няма основания за определението "нацистка" и нареди на изданието да изплати 60 хиляди паунда на Моузли за нанесени щети. Година по-късно Моузли преживя лична трагедия, след като синът му Александър почина на 39-годишна възраст след употреба на наркотици. /БГНЕС