Пловдив си спомня Съединението с възстановка

За 15-а поредна година членовете на комитет „Родолюбие“ в Пловдив ще направят въстановка на събитията от 6 септември 1885 г. – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. По традиция събитието ще започне от 19 часа пред Военния клуб, като малко по-рано родолюбците ще поднесат венци на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина.

„Участниците са между 80 и 90. Най-малкият ще бъде 3-месечно бебе – детето на семейство, което членува в комитета, а най-възрастният участник е на 66 години и влиза в ролята на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич“, обясни пред „Марица“ Веско от комитет „Родолюбие“. Той допълни, че има хора, които ще участват за първи път във възстановката. Те са от новоприсъединилите се към патриотичното сдружение.

„Ще се опитаме в тази пандемична обстановка да направим празника на хората и едновременно с това всичко да е безопасно, съгласно противоепидемичните мерки“, посочи Веско.

От комитет „Родолюбие“ канят всички пловдивчани и гости на града на възстановката от събитията на 6 септември 1885 г. Там ще могат да се насладят на автентични оръжия и униформи и да си припомнят великия исторически момент.

Програмата по повод Съединението и празника на Пловдив започва още сутринта с мемориален маратон и тържествен молебен, като ще завърши с тържествена заря на едноименния площад в града под тепетата. /БГНЕС