Плевнелиев: Трябват ни работещи институции и решения

Дошли сме тук с една-единствена цел да търсим решения по национални приоритети, които да заложим в дневния ред на новото Народно събрание. Оценяваме като изключително критична и високорискова ситуацията, която имаме днес в България и региона. Трябват ни работещи институции и решения. Когато е трудно и когато е тежко, гражданите очакват такива решения.

Това заяви Росен Плевнелиев, президент на България /2012-2017 г./, предаде репортер на БГНЕС. Плевнелиев и бившият външен министър Соломон Паси оглавяват Контактната група, предложена от ГЕРБ, за разговори с всички парламентарно представени партии.

„Нагърбихме се с д-р Паси с нелеката задача да накараме партиите да излязат от окопите, да си говорят и да търсят заедно решения и съгласие“, каза Плевнелиев и подчерта, че това изобщо не означава, че „говорим за създаване на коалиция“.

„Напротив това означава, че по най-прагматичния начин едно по едно ще минем през един много дълъг лист на приоритети и решения, които са спешни и неотложни, които гражданите очакват. Ще се радваме независимо с кой мандат, в какъв формат и вид НС да даде хоризонт за правителство, а ние да сме допринесли за това. Нямаме излишни амбиции и его. Изхождаме от това, че сега трябва да се работи за работещи институции“, заяви той.

Президентът Плевнелиев подчерта, че ще преминат през всички стратегически теми, които са свързани с европейското и демократично развитие на България. „Достойно и спешно интегриране на България в еврозоната и Шенген, превъоръжаването на българската армия, за да се гордеем с нейните способности“, каза той и добави, че ще се търсят решения по Плана за възстановяване, борбата с корупцията, правосъдната реформа.

„Ще зададем един много важен и елементарен въпрос на всички партии, които се видят с нас: Готови ли сте да търсите съгласие по тези решения и приоритети и ако се намери такова съгласие, готови ли сте в какъвто и да било формат и с който и да било мандат да поемете отговорност“, заяви президентът Плевнелиев.

Соломон Паси определи тяхната мисия като нещо по средата на „Мисията невъзможна“ и „Умирай трудно“.

Той подчерта, че от падането на Берлинската стена до днес никога геополитиката не е влияла толкова силно на вътрешния политически живот у нас.

„Ние сме в уникална ситуация и в тази уникална ситуация трябва да се намерят уникални решения“, каза Паси и добави: „Ние виждаме, че има много повече общи неща между партиите, отколкото това, което ги разделя. Проблемът е, че липсва диалог. Ние с президента Плевнелиев решихме да облекчим диалога“.

До този момент отказ от разговори са заявили БСП и „Продължаваме промяната“. Днес президентът Росен Плевнелиев и Соломон Паси ще се срещнат с ГЕРБ-СДС и „Български възход“, а в понеделник, 24 октомври, ще се състои среща с ДПС. Все още се очаква отговор „Демократична България“.

Атанасова: Трябва да покажем силата на съединението

„Контактната група е част от търсенето на диалог в ситуация на кризи, пред които е изправена държавата”. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Законодателната власт трябва да приема решения предимно за българските граждани и сега е време да покажем силата съединението, да пренебрегнем политическите пристрастия и да стигнем до консенсус. Благодаря ви, че се заемате с тази нелека задача”. заяви Атанасова, обръщайки се към Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

Контактната група има за цел да проведе разговори с всички парламентарно представени партии. Целта е да се намери сближение по приоритетите, които впоследствие да обединят партиите и да доведат до излъчването на управляваща коалиция. /БГНЕС