Плеяда творци с отличия и награди по случай 24 май

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков награди 63-ма изтъкнати българи за приноса им в разпространението и съхранението на българската култура по случай 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, предаде репортер на БГНЕС.

„Развълнуван съм. Падна ми се временната чест да връча награда на най-достойните. Наградите, които ще получите отдавна сте ги заслужили. Вие сте част от българската история ", каза при приветствието си служебният министър Минеков и подчерта, че никога не е харесвал случайно попаднали хора във властта. Минеков сподели, че още като ученик е получил първата си награда, а сега той влиза в ролята на награждаващ.

С огърлие „Златен век“, грамота за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май високото отличие получиха пианистът, композитор и педагог проф. Виктор Чучков, педагогът и директор на Националния учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура с участието на Република Италия Величка Велянова, световноизвестният ни диригщент Емил Табаков, композиторът Кирил Дончев и художникът, архитект, стъклописец, автор на мозайки проф. Илия Илиев.

"Признанието по света е едно, а в родната страна - друго. Музиката не угасва, тя сплотява“, каза след получаването на наградата си Виктор Чучков.

Директорът на НУКК Величка Велянова пък припомни, че в нейната работа успехите се съизмеряват с постигнатите върхове от учениците. „Богатството на нас учителите са успехите на нашите ученици. Благодаря за това високо признание“, посочи тя.

Световноизвестният диригент Емил Табаков каза само едно простичко „Благодаря“, напомняйки, че орекстрантите не обичат диригентите да им говорят, а да го покажат с ръце.

Композиторът Кирил Дончев излезе, прие огърлието и с усмивка каза една единствена дума: „Наздраве!“.

Със звезда „Златен век“, грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по празника бяха отличени композиторът Асен Аврамов, композиторът и педагог проф. д-р Велислав Заимов, художникът и писател проф. Евгени Кузманов, цигуларят и педагог проф. Йосиф Радионов, проф. Стойка Миланова, която също е цигулар и педагог, фотографът Зафер Галибов.

Със „Златен век“ - звезда бяха отличени композиторите Асен Аврамов, проф. д-р Велислав Заимов, художникът, писател и преподавател Евгени Кузманов и цигуларите проф. Йосиф Радионов и проф. Стойка Миланова.

Сред отличените бяха и режисьорът и директор на Малък градски театър „Зад канала“ Борислав Чакринов, актрисите Стефка Янорова, Гергана Данданова, Красимир Ранков, Павел Поппандов, Жоржета Чакърова, Васил Банов, поегесата и журналист Юлия Вапцарова и много други./БГНЕС