Пламен Константинов: Все още ситуацията е поправима

Селекционерът на националния отбор Пламен Константинов логично беше разочарован след загубата от Испания с 1:3 в първия мач от Европейското първенство по волейбол за мъже, но изтъкна, че грешната стъпка на старта е поправима.


„Те играха по-освободено. Според мен на максимума си. Получи им се всичко и ги поздравявам. Не е само наша заслугата със слаба игра. След първоначалния натиск, ние не можахме да отговорим. Бъркахме много сервиси. Ако не мръднеш един отбор от мрежата и играеш на събран блок, се играе много трудно, срещу който и да е отбор. Безспорно имаше притеснение, но аз и вчера казах, че очаквам началото да е трудно, защото като домакин има напрежение. У домакина има повече напрежение при първия мач, отколкото у гостуващия отбор. И това се отрази най-вече на сервис. Те играха освободено. Очакванията ми бяха, че ще има такъв момент, но че ще можем да пречупим и обърнем. В четвъртия гейм изпуснахме две леки топки, те направиха 4 точки разлика, отново им тръгна сервисът и изпуснахме момента. А донякъде бяхме пречупили развоя на мача“, коментира той.

Треньорът беше категоричен, че съдията не е виновен за крайния резултат от мача. „Имаше решения, които са коментируеми, но първият проблем е в нас. Най-хубавото е, че е поправимо. Все още. Ако изиграеш такъв мач в директна елиминация, не е. Психика се изгражда в такива мачове. Те трябва да се изиграят и някои от тях да се загубят. Има момчета, на които това им е първо голямо първенство. Не е лесно да влезеш на такъв форум и да покажеш устойчива психика, така че нека не бъдем прекалено критични към тях или поне да бъдем по-търпеливи. Може да бъдем в края, когато видим крайния резултат. Но аз се надявам, че все още имаме шанс да поправим нещата и нека не прибързваме“, каза още Гибона.

„Алекс Николов и Георги Братоев бяха с вирус - повръщане и отпадналост. Георги от два дни, а Николов - вчера цяла вечер. Мислехме да запазим Алекс, но го пуснахме в третия гейм. Надявам се да са готови за следващия мач. В него очаквам да играем нашата игра. Трябва бързо да излезем от тази ситуация", добави националният селекционер.


Наставникът на испанците Мигел Ривера също коментира успеха на своя тим и акцентира върху обстановката в препълнената зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта.

„Беше невероятен волейболен ден. Да бъдем част от това парти беше изключително изживяване за нас. Но ние не бяхме просто като поканени на парти, искахме също да бъдем главно действащо лице. Бяхме изцяло фокусирани върху плана си за мача. Момчетата се представиха на наистина високо ниво - дадохме точно това, което очаквахме. Сервирахме добре. Опитвахме се да играем с топката далеч от мрежата. А когато топката е далеч от мрежата, българската атака страда. Невероятен ден за нашия отбор, но това е само първата стъпка. А ни очаква дълъг път по време на Европейското първенство“, сподели специалистът. /БГНЕС