Пламен Димитров: Депутатите да вземат разработката за енергийна бедност и да я вкарат в употреба

Ние от КНСБ обмисляме да предложим вариант всички небитови потребители, които са публични, да се върнат в по-защитен режим, от който са в момента. Но за това трябват пари, затова казвам, когато обложим и частните производители на ВЕИ, ТЕЦ-ове и т.н., допълнителните средства, които ще влизат на месечна база по предварителни разчети са за няколкостотин милиона на месец като възможности.

С това можем да направим по друг начин да изглежда сметката за тока на болници, на училища и т.н., а не 250 лв. след компенсациите при това. Забележете колко плащат в момента всички бюджетни организации, заяви на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод допълнителните предложения, които смята да направи синдикатът, предаде репортер на БГНЕС.

По отношение на предложението за две сметки на тока Димитров каза, че и той, и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов гледат на него със скептицизъм.

По думите на Димитров има разработка от учени от Института на БАН за енергийната бедност и тя трябва просто да бъде взета от политиците и да бъде ошлайфана и бързо вкарана в употреба. Като той подчерта, че това е също и реформа по Плана за възстановяване и устойчивост.

Димитър Манолов от своя страна каза: „Ние се движим напред и това днес е първата стъпка.“ Президентът на КТ „Подкрепа“ е категоричен, че всичко, което правят и двата синдиката е в угода на хората, които представляват, а не на някой друг. Той подчерта, че биха стигнали и до караници, но по-добрият вариант е да бъде свършена работата. /БГНЕС