Пламен Данаилов: „Зеленият сертификат“ може да забави икономиката

Един от начините да се справим с високата инфлация е като подкрепим производството и въведем данъчни облекчения. Намаляването на ДДС върху храните ще увеличи събираемостта и ще изсветли отрасъла. Въвеждането на „Зелен сертификат“ при около 20% ваксиниране е грешка, която може да доведе до забавяне на икономическото развитие.

Това заяви в интервю за БГНЕС финансистът Пламен Данаилов, който беше депутат от „Има такъв народ“ в 45 и 46 Народно събрание, както и кандидат за министър на финансите.

„Трите кризи – здравна, енергийна и висока инфлация – не се случват само у нас, те са свързани на глобално ниво. България следва тенденциите, които се случват навсякъде по света“, каза Данаилов.

Той посочи, че заради огромното печатане на пари през последната година и половина високата инфлация е била лесно прогнозируема. Според него един от начините да се справим с нея е като подкрепим производството. Този процес до голяма степен е и във възможностите на българското правителство и не зависи от чужда подкрепа. Това може да стане по два начина: 1. чрез директни субсидии насочени към предприятията; 2. чрез данъчни облекчения, посочи финансистът.

Според него директните субсидии, по-вероятно, е да не сработят и дори да доведат до допълнителни проблеми.

„Ако се въведат данъчни облекчения, те могат да подпомогнат производствените предприятия. Ще ви дам следния пример. ИТН проведе срещи тази седмица с представители на браншовите организации на хлебопроизводителите и млекопроизводителите. Те предлагат, и в техните предложения има доста резон, намаляване на ДДС на хранителни продукти. Това също би задържало до известна степен инфлацията, защото с намаляването на ДДС ще може да се задържи самият ръст на цените“, заяви Данаилов и добави:

„Това разбира се е във възможностите на едно Народно събрание. Надявам се скоро да имаме действащ парламент и избрано правителство и да се върви в тази посока“.

Другият инструмент, който може да намали инфлацията, е да се повишат лихвите, но това у нас не може да стане, защото сме във валутен борд и следваме общоевропейската политика. „Ако ЕЦБ тръгне към повишаване на лихвите, неминуемо този процес ще дойде и при нас. Това ще отнеме част от парите в обръщение и със сигурност ще намали инфлацията. Това обаче може да породи други проблеми. В средносрочната рамка 2022-2023 г. няма индикации за повишаване на лихвите“, каза финансистът.

Според него най-добре е еврото да бъде прието, когато имаме реална конвергенция, т.е. нашите доходи се доближат до средните за Европа.

„Освен, че в момента нямаме собствена парична политика, БНБ може да влияе много малко. След като се присъединим към еврозоната, голяма част от възможностите за фискална политика ще намалеят още повече. Затова в момента е добре да изравним нашите нива на доходи със средноевропейските и тогава да приемем единната валута. Не казвам, че не трябва да се присъединяваме, а трябва да го направим в най-удобния за нас момент“, заяви Данаилов.

В следващото Народно събрание „Има такъв народ“ би се ангажирала с политика, свързана с намаляване на ДДС на храните.

„За съжаление, това не е тайна за никого, в голяма част от хранителния бранш неиздаването на фактури при извършване на доставки е честа практика. Ако намалим ставката за ДДС, примерът с Румъния показва, че сивият сектор доста намалява. Реално приходите от ДДС в бюджета се компенсират в рамките на една-две години, независимо от намалената ставка. Изсветляването на сектора води до по-голяма събираемост и от там да не се губят средства в държавата“, каза Пламен Данаилов.

По отношение на ваксинирането срещу COVID-19 позицията на „Има такъв народ“, която беше изразена и в 46 НС, е, че то трябва да е доброволно.

Според него голямата грешка - и на правителството на ГЕРБ, и на служебния кабинет, е липсата на разяснителна кампания, която да обясни на хората плюсовете от ваксинацията. И на базата на това всеки да може да направи информиран избор. Проблемът в момента е, че има твърде много източници на информация и трудно се взима информирано решение. За това ваксинирането срещу коронавирус трябва да е доброволно, смята той.

„Моето лично мнение като икономист е, че при около 20% ваксинирани да се въвежда „Зелен сертификат“ е грешка, която ще доведе до забавяне на икономическото възстановяване, което наблюдавахме, че се случва през второто и третото тримесечие. Редица малки бизнеси могат да изпитат сериозни проблеми и да бъдат доведени до фалит“, предупреди Пламен Данаилов.

47-ият парламент със сигурност ще започне с разглеждане на държавния бюджет. Други важни приоритети са насърчаване на инвестициите с помощта на данъчни облекчения, особено във високотехнологичния сектор.

Пламен Данаилов призовава също така за въвеждане на семейно подоходно облагане, което да подпомогне младите семейства с преотстъпване на част от данъка. Последното определя и като лична кауза за справяне с „демографската смърт“, защото самият той е баща на три деца. /БГНЕС