Пламен Данаилов, ИТН: Ще направим ревизия на актуализацията на бюджета

Приоритетите, които бяха обявени са съгласувани на срещите, проведени с трите парламентарни групи. На тези срещи достигнахме до това, че имахме сериозно припокриване на нещата, които ние и колегите искат да изпълним. Това заяви пред БНТ предложеният за финансов министър от ИТН Пламен Данаилов.

Различията са в нюансите и те ще бъдат изглаждани в последващ етап на разговор в парламентарните комисии, които скоро ще бъдат сформирани, добави Данаилов. Нашата програма е ясна. Още в предходните избори тя беше представена, върху нея сме работили в последните 3 години. Това е програмата, с която се явихме пред гражданите и спечелихме доверието им и сме първа политическа сила, каза Данаилов. Актуализацията на бюджета не беше съгласувана, включително и фискалният съвет, който е постоянен орган в парламента, е с особено мнение. Имаше пропуски. Българските пенсионери трябва да получат достойни пенсии, а всички работещи достойни заплати за труда, който полагат. Ще направим ревизия на актуализацията на бюджета, подчерта Данаилов.

Начинът, по който е представена актуализацията на пенсиите, е трудно да се стигне до изплащане на пълния размер на пенсиите. Над 400 000 души трябва да получат добавки, за да ги доближи до прага на линията на бедността. Това ще отнеме много месеци и ще породи социално напрежение у хората, които ще ги получат със закъснение. Трябва да има програмно бюджетиране. Задачите трябва да са обвързани с ясни критерии за целия период на финансиране, коментира още Данаилов. /БГНЕС