Пхенян: САЩ са главният виновник за разрушаването на мира и сигурността

Северна Корея атакува САЩ и Южна Корея по повод военните им учения, като предупреди, че ситуацията около Корейския полуостров навлиза в "сериозна фаза на конфронтация на силите поради непрестанните и безразсъдни военни действия" на Вашингтон и Сеул.

Пхенян обвини Вашингтон, че е "главен виновник за разрушаването на мира и сигурността", като нарече Южна Корея "васална сила".

"САЩ се опитват да прехвърлят отговорността за ескалиралото напрежение върху КНДР, след като я накараха да предприеме контрамерки, лазейки ѝ по нервите с военни средства под знака на "ежегодни" и "отбранителни" учения. Но подобна схема не може повече да работи, за да прикрие истинската им същност като главен виновник за разрушаването на мира и сигурността", заяви севернокорейското външно министерство.

Отговорът на Пхенян дойде, след като в понеделник силите на САЩ и Южна Корея възобновиха най-мащабните си досега петдневни съвместни въздушни учения на фона на нарастващото напрежение на Корейския полуостров.

Тези военни учения бяха прекратени преди четири години, за да се даде шанс за междукорейско помирение.

"САЩ, единствената страна в света, която си поставя като основна цел на ядрената стратегия "свалянето на правителството" на суверенна държава, трябва да са готови да платят същата цена за опита си да използват военна сила срещу КНДР", заяви Пхенян.

От там добавиха, че Северът е "готов да предприеме всички необходими мерки за защита на своя суверенитет, сигурността на народа и териториалната цялост от външни военни заплахи".

"Ако САЩ продължават с тежките военни провокации, КНДР ще вземе предвид по-мощни последващи мерки", заяви Пхенян и призова Вашингтон "незабавно да прекрати безполезните и неефективни военни учения".

"В противен случай той ще трябва да поеме изцяло вината за всички последствия."

В съвместните учения на САЩ и Южна Корея участват около 240 самолета.

Сеул е изпратил около 140 самолета, включително изтребители F-35A, F-15K и KF-16, а САЩ са изпратили около 100 самолета, включително изтребители F-35B, базирани в Окинава, Япония, и самолети за радиоелектронна борба EA-18, както и самолети-цистерни KC-135 и самолети за височинно разузнаване U-2.

"Корейският полуостров остава горещата точка с най-сериозното военно напрежение в света, а обстоятелствата в областта на сигурността в региона станаха по-мрачни", заяви Пхенян.

Този път в съвместните учения на САЩ и Южна Корея участват и австралийските военновъздушни сили.

Сеул се опасява, че Северна Корея също може да покаже мощта си, като извърши ракетни изпитания по време на съвместните им учения.

Напрежение на Корейския полуостров

Напрежението на Корейския полуостров се повиши още повече след неотдавнашните военни учения на Южна Корея и САЩ, както и след севернокорейските ракетни изпитания.

В петък Пхенян изстреля още една "неуточнена" балистична ракета, точно когато Южна Корея се готвеше да приключи годишното си 12-дневно полево учение "Хогук", съобщават местни медии, като се позовават на военно изявление.

Наскоро Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег в Източно море, само два дни след като изстреля две стратегически ракети с голям обсег с участието на подразделения, работещи с "тактически ядрени оръжия".

На 4 октомври американските и южнокорейските сили проведоха съвместни учения с бойна стрелба, след като Северна Корея изстреля ракета над Япония за първи път от пет години насам.

Напрежението в региона започна през 2020 г., когато Северна Корея нападна и взриви междукорейското бюро за връзка по границата. Сеул заплаши със силен отговор, ако Пхенян "влоши допълнително ситуацията".

Пхенян заяви, че съвместните военни учения "имат по-ясно изразен агресивен характер от всички останали учения по света по отношение на периода, мащаба, съдържанието и интензивността".

"Всички факти ясно показват, че сценарият за ядрена война на САЩ срещу КНДР е навлязъл във финална фаза.”

„Определянето на самозащитните военни действия на КНДР от страна на САЩ като акт на ескалация на напрежението е много абсурдно и прилича на това виновната страна първа да подаде иск", се казва още в съобщението. /БГНЕС, Анадолска агенция

Пхенян / Северна Корея