"Пю": Скок на доверието в НАТО и САЩ, отдръпване от Русия

Проучване на Pew Research Center, проведено в 18 държави, показа, че и без това негативните възгледи за Русия са се засилили още повече, след като Москва нахлу в Украйна през февруари. В 10 държави 10% или по-малко от анкетираните изразяват положително мнение за Русия. За разлика от тях, отношението към НАТО е предимно положително, а оценките за алианса са се подобрили от миналата година в няколко държави, включително Германия и САЩ, както и в Швеция, която не е член на алианса.

Проучването включва 11 държави-членки на НАТО, като от 2021 г. насам възгледите за алианса са се подобрили в пет от тези държави (Германия, Обединеното кралство, Полша, САЩ и Нидерландия), въпреки че в две от тях (Гърция и Италия) те са намалели. През последните години шведските възгледи за НАТО се развиват в положителна посока, а в настоящото проучване 79% дават на алианса положителна оценка - най-високата, регистрирана някога в проучване на Pew Research Center в Швеция. Нещо повече, нагласите стават все по-положителни в хода на проучването, което започна в Швеция на 24 февруари, в същия ден, в който Русия нахлу в страната. Сред шведите, интервюирани между 5 и 20 април, към края на периода на проучването, 84% заявяват, че имат положително мнение за НАТО.

В няколко държави възгледите за НАТО са по-положителни сред хората, които се поставят в дясната част на идеологическия спектър. Например сред гърците, които са в дясното политическо пространство, 41% имат положително мнение за НАТО, докато сред левите - само 19%. Подобни модели се наблюдават и в Испания, Швеция, Франция и Обединеното кралство. В САЩ и Канада обаче този модел е обратен: американците и канадците от левицата са значително по-склонни да изразяват положително мнение за алианса, отколкото тези от десницата.

В същото време общите оценки за САЩ са предимно положителни и стабилни. Средно 61% от 17-те държави (без САЩ) изразяват положително мнение за САЩ. Според международното проучване, проведено днес, все по-голямо мнозинство от приятелски настроените към САЩ държави възприемат Вашингтон като надежден партньор след войната в Украйна.

В Швеция, която подаде молба за присъединяване към НАТО след инвазията в Украйна, 84% заявяват, че Съединените щати са надежден партньор, което е скок с 21 пункта спрямо година по-рано.

Рязък ръст се наблюдава и в Южна Корея, където 83% заявяват, че САЩ са надежден партньор, което е ръст от 25 пункта, както и в Канада, където този показател се е повишил с 16 пункта до 84%.

Сред другите страни, в които се наблюдава ръст на възприятията за надеждността на САЩ, са Австралия, Белгия, Великобритания и Германия.

Президентът Джо Байдън ръководи международните усилия за изпращане на милиарди долари под формата на оръжия и помощи и за налагане на наказателни санкции на Русия, след като лидерът Владимир Путин не се съобрази с предупрежденията му и нападна Украйна.

Най-благоприятните оценки както за Съединените щати, така и за самия Байдън, бяха получени от Полша, която е в първите редици на подкрепата за Украйна. 91% от поляците оценяват положително Съединените щати, а едва 2% имат положителни възгледи за историческия враг Русия - чието благоразположение в Полша се е повишило до 33 процента през 2019 г. Най-висока оценка Байдън получава в Полша (82% доверие), а най-ниска - в Гърция (41%).

Отношението към Доналд Тръмп е преобладаващо отрицателно. Единствената страна в проучването, в която Байдън получава по-ниски оценки от Тръмп, е Израел. Шест от всеки десет израелци виждат Байдън положително, но 71% смятат така за Тръмп при последното проучване там през 2019 г. (през 2017 г. 56% от израелците оценяваха Тръмп положително, а през 2018 г. - 69%). Израелските възгледи за американските президенти се колебаят значително през последните две десетилетия, въпреки че като цяло отношението към САЩ остава постоянно благоприятно.

Сред отклоненията в тенденциите са Италия, където силната подкрепа на министър-председателя Марио Драги за Украйна се сблъска с противоречия, и Гърция, където антиамериканските настроения са високи, въпреки членството ѝ в НАТО.

Гърция и Малайзия са единствените изследвани страни, в които по-малко от половината от обществеността гледа положително на САЩ, като в Гърция този показател е намалял с 15 пункта от 2021 г. до 48%.

Общите оценки на Байдън са сходни с тези на двама европейски лидери, включени в проучването - френския президент Еманюел Макрон (62% изразяват доверие в него) и германския канцлер Олаф Шолц (59%). Съществуват обаче някои забележителни разлики в оценките за тримата лидери в рамките на конкретни държави. Например Байдън получава много по-добри отзиви от френските и германските си колеги както в Полша, така и в Израел, докато Макрон е лесно най-популярният от тримата лидери в Гърция. Проучването, което е проведено по време на президентските избори във Франция, установява скромно подобрение на оценките за Макрон в няколко държави. Като цяло Шолц получава малко по-ниски оценки от своя предшественик Ангела Меркел, макар че това отчасти се дължи на факта, че някои респонденти не познават новия германски лидер.

Китайският президент Си Дзинпин получава предимно ниски оценки, въпреки че мнозинствата в Сингапур и Малайзия изразяват доверие в него.

Средно едва 9% имат доверие на Путин, че ще постъпи правилно в световните дела, като и без това ниските му оценки са спаднали през последната година във всички държави, в които има налични тенденции.

Мненията за Путин обаче не винаги са били толкова негативни. Изследователският център "Пю" проследява нагласите към руския лидер от две десетилетия и в началото на 2000 г. оценките за него са много по-положителни в Северна Америка и Западна Европа. Например в проучване от 2003 г. 75% от германците изразяват доверие в Путин. В телефонно проучване от 2003 г. американците са донякъде разделени във възгледите си (47% нямат доверие в Путин, 41% му вярват). Оттогава насам обаче той получава предимно отрицателни оценки и сега рейтингът му е на рекордно ниско ниво във всяка държава, за която има данни за тенденциите. В САЩ партийното разделение по отношение на доверието в Путин, наблюдавано по време на управлението на Тръмп, се е свило, като преобладаващото мнозинство както от демократите, така и от републиканците сега нямат доверие в руския президент.

Доверието в световните лидери често се различава в зависимост от възрастта, но макар че по-младите са склонни да имат по-малко доверие на Байдън и Макрон, отколкото по-възрастните, в редица държави те са по-склонни да имат доверие на Путин. В Германия например половината от възрастните на възраст между 18 и 29 години вярват, че Байдън ще постъпи правилно в световните дела, в сравнение с около три четвърти от възрастните на възраст 50 и повече години. И въпреки че като цяло доверието в Путин е много по-ниско, около една четвърт от младите германци му се доверяват, в сравнение със само 10% от по-възрастните германци.

Проучването е проведено сред 23 484 възрастни в 18 държави между 14 февруари и 11 май. Докладът включва данни от проучване в САЩ, Канада, Белгия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Нидерландия, Полша, Испания, Швеция, Обединеното кралство, Израел, Австралия, Япония, Малайзия, Сингапур и Южна Корея. /БГНЕС