ПиС предложиха правителство на малцинството в Полша

Полската популистка националистическа десница представи своето правителство на малцинството, което, най-вероятно няма да получи доверието на парламента в рамките на двуседмичния срок, предаде АФП.


След вероятния му неуспех ще дойде ред на проевропейското мнозинство, водено от лидера на Гражданската коалиция (КО) Доналд Туск, да състави свое правителство.

"Спазваме конституционния обичай, като назначаваме правителство, представено от партията, която спечели изборите, ПиС“, заяви полският президент Анджей Дуда след представянето на новото правителство на Матеуш Моравецки.

На парламентарните избори, проведени на 15 октомври, ПиС излезе начело със 194 места в долната камара на парламента, но се оказа в малцинство срещу коалицията на проевропейските сили Гражданска коалиция, Трети глас и Левицата, която има 248 места.

Въпреки изборната аритметика Дуда възложи задачата за съставяне на правителство на Моравецки по време на първата сесия на новото събрание.

Предложеният кабинет включва както добре познати фигури, като Мариуш Блашчак, който ще остане министър на отбраната, така и непознати за широката общественост експерти. Жени заемат половината от министерските постове.

Въпреки това, без да има мнозинство и след като всички останали парламентарни сили публично отказаха да се присъединят към новото правителство, то изглежда обречено на провал.

Тогава Доналд Туск, бивш министър-председател на либералите в проевропейската коалиция на мнозинството, ще трябва да представи свое собствено правителство.

Туск осъди назначаването на Моравецки, обвинявайки президента Дуда, че "играе на време", за да отложи политическия преход след осем години управление на ПиС.

"Както казах, те ще искат да откраднат още няколко дни", заяви Туск пред поддръжници на митинг по-рано този месец.

За него това решение "няма да промени нищо", намеквайки, че самият той ще стане отново министър-председател.

Туск беше министър-председател до 2014 г. През следващата година ПиС спечели парламентарните избори и оттогава е на власт. /БГНЕС