"Пирогов" разклати не-коалицията, прокуратурата проверява има ли злоупотреби

Ще успее ли скандалът със смяната на досегашния директор на Спешната болница "Пирогов" да разклати не-коалицията? В сряда взаимни обвинения между настоящ и бивш министър на здравеопазването са пореден епизод от сагата със смяната на директора на болницата.


"Пирогов" е с над 30 милиона лева загуба - тя се е увеличила с около 7 милиона спрямо миналата година. Това обяви здравният министър Христо Хинков днес, и добави, че спешната болница е декапитализирана, а одитът открил драстични нарушения на шефа ѝ. Това било и причината Хинков да освободи изпълнителния директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Само преди седмица от Спешната болница обявиха, че дълговете й са стопени и тя дори е на печалба. Това времево съвпада с подписването на заповедта за уволнението на д-р Димитров, която лично Хинков разписал на 27 ноември. Документите за смяна на директора, обаче, са внесени в съда на 4 октомври. А на 5-и съдът спря вписването на новия директор заради жалба на предишния.

"Внушенията, че аз съм взел това решение и съм го скрил от медиите - не е вярно, Изразът: "Изглежда не", който беше цитиран много пъти, всъщност е мое становище, мое очакване, че изглежда директорът на "Пирогов" няма да бъде сменен поради голяма съпротива", коментира проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването.

От кого е очаквал съпротива, Хинков не отговори. Уточни, че е говорил с премиера за резултатите от одита в "Пирогов" няколко пъти.

"Докладвал съм му за нарушенията в "Пирогов", но решението за освобождаване на директора на болницата си е мое. Аз съм консултирал тази моя стъпка не само с премиера, но и с председателя на здравната комисия".

По-късно през деня председателят на парламентарната здравна комисия и бивш здравен министър проф. Костадин Ангелов се усъмни в достоверността на доклада и заяви, че здравният министър е изпълнил политическо поръчение. "Защо не е освободен целият съвет на директорите, а е освободен само изпълнителният директор? Защото това е една политическа поръчка", коментира Ангелов.

Хинков не закъсня и му отговори с думите, че нарушенията в болницата са направени еднолично от изпълнителния й директор д-р Димитров. "Що се отнася до внушенията, че аз изпълнявам някаква политическа поръчка във връзка със скандали от предишни периоди - одитният доклад дойде по-късно. Има конкретни закононарушения и те са направени от изпълнителния директор, те не са колективна отговорност на борда". Министърът допълни, че дружеството е декапитализирано от гледна точка на финансовите му резултати. "Има сключен договор с банка за заем, и изплащанията в рамките на този заем не могат да бъдат отчитани като финансова печалба".

Следобед медицинският съвет на "Пирогов" излезе с декларация, в която изразява несъгласието си от начина, по който научава за смяната на ръководството и иска среща със здравния министър.

В отговор министър Хинков назначи проверка във всички държавни болници, а прокуратурата обяви, че започва проверка по одитния доклад на лечебното заведение.

От ГЕРБ се заканиха, че след ротацията на премиера Николай Денков с Мария Габриел здравният министър ще бъде сменен./БГНЕС

Тагове: