„Пинк Флойд“ с първа нова песен от 28 години в подкрепа на Украйна

„Пинк Флойд“ ще издадат първата си нова музика от 28 години насам, като песента ще бъде в подкрепа на народа на Украйна, съобщава „Дейли Мейл“.

Песента се нарича „Hey Hey Rise Up“ и ще бъде издадена на 8 април, като приходите от нея ще бъдат предоставени на украинската хуманитарна помощ. Това ще бъде първата оригинална музика, записана заедно като група след „The Division Bell“ от 1994 г.

Към 76-годишния Дейвид Гилмор и 78-годишния Ник Мейсън се присъединяват дългогодишният басист на групата - 60-годишният Гай Прат, и 57-годишният Нитин Савни на клавишните по време на тайна звукозаписна сесия миналата сряда.

Песента включва и вокалите на украинския певец Андрий Хлевнюк от рок и поп групата „Boombox“, взети от клип, който той публикува в Instagram и на който пее на площад в Киев. Той пее патриотичната украинска протестна песен "Ой, червена калина на поляна", написана по време на Първата световна война.

Заглавието на песента на „Пинк Флойд“ е взето от последния ред на песента, който се превежда като: "Хей, хей, стани и се радвай".

Гилмор, който има украинска снаха и внуци, заяви: "Ние, както и много други хора, изпитвахме ярост и разочарование от този гнусен акт на нахлуване в независима, мирна и демократична страна и избиването на нейния народ от една от най-големите световни сили". Докато пише песента, Гилмор разговаря с Хлевнюк, който по думите му се възстановява в болница след раняване от минометен шрапнел.

Той каза: "Пуснах му малко от песента по телефонната линия и той ми даде благословията си. И двамата се надяваме в бъдеще да направим нещо заедно“.

Говорейки за песента, той добави: "Надявам се, че тя ще получи широка подкрепа и публичност. Искаме да съберем средства за хуманитарни благотворителни организации и да повишим морала. Искаме да изразим подкрепата си за Украйна и по този начин да покажем, че по-голямата част от света смята, че е напълно погрешно една свръхсила да нахлува в независимата демократична държава, в която се е превърнала Украйна“.

На 11 март в съобщение на официалния уебсайт на Гилмор се казва: "За да подкрепим света в категоричното осъждане на руското нахлуване в Украйна, от днес творбите на „Пинк Флойд“ от 1987 г. насам и всички солови записи на Дейвид Гилмор се премахват от всички доставчици на цифрова музика в Русия и Беларус".

Видеоклипът към песента е заснет от известния режисьор Мат Уайткрос в същия ден, в който е записана песента, като Андрий пее на екрана, докато групата свири.

Гилмор обяснява: "Записахме песента и видеото в плевнята ни, където направихме всички наши предавания на живо Von Trapped Family по време на блокирането“.

В обложката на песента е нарисуван слънчоглед - националното цвете на Украйна - от кубинския художник Йосан Леон. Тя е препратка към жената, която се изправила срещу руските войници, казвайки им да вземат от нея слънчогледови семки, които да носят в джобовете си, така че когато умрат, да израснат слънчогледи. /БГНЕС