Pfizer иска одобрение за поставяне на трета доза на юноши в САЩ

Компанията Pfizer обяви, че иска разрешение от здравните власти в САЩ за поставяне на бустерни инжекции сред юношите на възраст 16 и 17 години с оглед появата на новия вариант на вируса Oмикрон.

Досега Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е издавала само разрешения за поставяне на трета доза на хора на възраст над 18 години, шест месеца след основната им ваксинация с препаратите на Pfizer или Moderna, или два месеца след инжекцията на Johnson & Johnson.

"Днес подадохме искане до @US_FDA за разширяване на разрешението за спешна употреба на бустерна доза от нашата ваксина срещу COVID-19, така че да обхване и 16- и 17-годишните", написа в Twitter главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

"Надяваме се да осигурим силна защита на възможно най-много хора, особено в светлината на новия и по-заразен вариант", се казва в съобщението.

Експертите са загрижени, че моделът на мутациите, открити при варианта Oмикрон ще означава, че защитата, генерирана от настоящото поколение ваксини, може да понесе частичен удар.

Макар че до няколко седмици трябва да са налице лабораторни данни, които да потвърдят или отхвърлят тази хипотеза, здравните власти на САЩ призовават всички възрастни да си поставят подсилваща доза, така че да бъдат защитени срещу тежко преболедуване след заразяване с коронавируса.

Въпреки че повече от 200 случая на Омикрон са открити в над дузина държави, досега не е регистриран нито един в Съединените щати, където вариантът Делта доминира при 99% от всички инфектирани. /АФП