Петър Павел: Украйна не трябва да прибързва с контраофанзивата

Чешкият президент Петър Павел, награждаван пенсиониран генерал, който преди това е бил главен военен съветник на НАТО, предупреди на четири очи ръководството на Украйна за опасността от прибързана контраофанзива, предаде "Гардиън".

По време на неотдавнашните си срещи в Киев с украинския президент Володимир Зеленски и министър-председателя Денис Шмихал Павел предупреди, че те вече не разполагат с елемента на изненада, който миналата година помогна за успешните атаки срещу източния град Харков и южната област Херсон.

Военният герой, който беше председател на военния комитет на НАТО до 2018 г. и награден от правителствата на Чехия и Франция за спасяването на френските войски, обсадени от сърбите по време на войната в Босна през 1993 г., заяви, че в Киев признават, че все още има пропуски в способността на Украйна за успешна офанзива срещу руските сили.

Той заяви, че Зеленски е поискал от него и словашкия му колега Зузана Чапутова държавите им да въоръжат по една украинска механизирана бригада преди дългоочакваното контранастъпление.

"Очевидно те все още имат усещането, че не разполагат с всичко, за да започнат успешно една операция", каза Павел.

Тъй като подготовката все още продължава, Павел, който беше избран през януари, заяви, че по време на срещите миналата седмица е призовал Шмихал да не бъде " притискан към по-бързо темпо, преди да са напълно подготвени".

"Защото за някои може да се окаже изкушение да ги притискаме, за да демонстрират някакви резултати", каза Павел в интервю по време на посещението си в Лондон за коронацията на крал Чарлз. "Ще бъде изключително вредно за Украйна, ако тази контраофанзива се провали, защото те няма да имат друг шанс, поне не тази година".

Украйна неизбежно ще се сблъска с "ужасни загуби" независимо от силата на силите си, каза той, и не може да си позволи атаката да се провали. "Защото то е изключително взискателно от гледна точка на събирането на личния състав, логистиката на боеприпасите, осигуряването на горивата. Просто тази година ще има един-единствен шанс, така че трябва да бъде успешна".

В обширното интервю - първото му във Великобритания - Павел също така заяви: "В момента е в процес на изпълнение на задачата:

1- Този уикенд държавите - членки на ЕС, се съгласиха да осигурят боеприпаси за Украйна от страни извън блока, включително от Обединеното кралство и САЩ, въпреки първоначалните възражения на Франция - решение, което според него ще увеличи възможностите за подпомагане на Украйна през следващите седмици и месеци.

2- Европа не разполага с капацитет за производство на необходимото въоръжение, но може да го закупи, а Зеленски беше заявил, че ще осигури квалифицирани техници за нови фабрики за боеприпаси, ако отбранителната индустрия на ЕС не успее да се справи. "Той каза: "Да, можем да го направим".

3- ЕС трябва да набавя боеприпаси за Украйна от цял свят, включително и от страни, които може да не искат да признаят, че участват в конфликта с Русия, или с които европейските столици може да изпитват известно дипломатическо неудобство да работят - "има начини как да го направим".

4- Твърденията на Кремъл, че Украйна се е опитала да убие Владимир Путин чрез удар с безпилотен самолет в Москва, са "глупост", като се има предвид защитният щит около руската столица, и вместо това биха могли да бъдат "претекст, за по-голяма въздушна атака срещу Украйна".

5- Китай направи "първа стъпка", която би могла да помогне на Запада да окаже дипломатически натиск върху Путин, като подкрепи резолюция на ООН, в която Русия е описана като "агресор", въпреки че Павел заяви, че все още се съмнява, че Пекин може да бъде надежден посредник. "Има ли Китай реален интерес да оказва силен натиск върху Русия и да я кара да прави отстъпки? Не мисля, че е така."

6- Западът трябва да е готов за изход от войната, който не е свързан с тотална победа. "Мисля, че трябва да направим всичко, което е на наше разположение, за да насърчим украинците и да ги подкрепим, за да успеят. Но във вътрешен план трябва да сме готови и за други непредвидени ситуации."

Павел заяви, че основното искане на Зеленски по време на срещата им на 28 април е било за боеприпаси, тъй като той се опитва да увеличи силите си за тазгодишната пролетна кампания.

"Володимир Зеленски е човек, който няма време да заобикаля проблема, а аз още от първия момент на срещата ни посочих, че също не съм човек на дипломатичния език", каза Павел. "Затова го насърчих да отиде направо към проблема, а той каза: "Е, добре, трябват ни много боеприпаси". А след това ми даде един пакет от оборудване, което им е необходимо, за да изградят успешно и задължаващо за контранастъпление.

"Те се опитват да създадат до девет механизирани бригади. И тъй като той се срещна с мен и Зузана Чапутова в един и същи ден, ни попита дали можем да вземем, всяка нация, по една бригада, което на практика е нещо около 35 танка и 100 бронетранспортьора (БТР) и боеприпаси.

"Сега това ще бъде изключително трудно, въпреки че Чешката република вече е доставила малко под 100 танка, особено Т72, много от тях модернизирани, около същия брой БТР-и, артилерия, ракетни установки и много боеприпаси. Там, където все още имаме известен капацитет, са системите за противовъздушна отбрана с определен брой ракети, които ще им бъдат много полезни."

Павел каза, че Киев не трябва да "подценява руснаците, защото те имат достатъчно жива сила, все още имат достатъчно техника, макар че е по-стара, вероятно в по-малък брой, но все пак имат голямо количество артилерия, имат много боеприпаси".

Той добави: "Те не са толкова неспособни по отношение на отбраната. И разбира се, това, че са в отбрана, ги улеснява, защото Украйна ще е понесла ужасни загуби, дори и да са добре подготвени. Така че да се атакува враг като Русия ще бъде трудно и руснаците няма да бъдат изненадани за втори път." /БГНЕС