Петкова: "Булгаргаз" е продал на Гърция газ за 2,5 евро, която е купил за 150 евро

Между 26 и 27 септември „Булгаргаз“ е направил едни много странни сделки на пазара в Гърция. Това обяви бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова.

На тези две дати гръцката газопреносна мрежа е имала планов ремонт на Кулата-Сидерокастро, което означава, че физически количества природен газ няма как да дойдат от Гърция към България. Странно защо от „Булгаргаз“ не са взели предвид този планов ремонт, въпреки че той е бил известен месеци преди това и количествата природен газ от Азербайджан са продължили да пристигат и през тези дни. Само че не са били могли да бъдат прехвърлени към България, тъй като физическият капацитет го няма.“, разкри Петкова пред бТВ.

Тя посочи, че тогава тези количества „синьо гориво“ са останали в Гърция и се е получил дисбаланс.

„Този дисбаланс дава възможност на гръцката страна да изкупи нашите количества по договора с Азербайджан на цена от… 2 евро и половина! При положение, че „Булгаргаз“ е платил за този природен газ цена от 150 евро на мегаватчас!“, разкри Теменужка Петкова.

Само за няколко дни тази разлика достига до 8,5 милиона евро, изчисли тя.

Само за няколко дни „Булгаргаз“ е претърпял загуба и вреди в размер на 8,5 милиона евро в резултат на това не знам дали мога да го нарека недоглеждане при положение, че информацията за плановите ремонти е известна много преди това. Трябвало е да се предприемат необходимите действия и България да реагира адекватно, така че да не претърпим тези загуби по договора“, каза Петкова.

Тя подчерта, че евтината азерска газ е останала в Гърция: „Те са купили на евтина цена, а ние сме генерирали загуби".

Според нея „Булгаргаз“ е трябвало да потърси контакт с Азербайджан и тези количества да бъдат отложени за следващ период. „В крайна сметка нашият газ остава в Гърция и е продаден на много ниски цени“, обобщи Петкова. /БГНЕС