Петков: За никакви български самолети не сме поели ангажимент, никой няма да праща войски в Украйна

Утре викаме извънредно заседание на НС, за да се гласува оставката на Стефан Янев. Тодор Тагарев ще бъде предложен за нов министър на отбраната, заяви премиерът Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Когато виждаме несправедливост и неправда, имаме два славянки народа, единият атакува другия без причина. Не можем просто да наведем глава. Идеята, че България трябва да е по-ниска от тревата и наведена глава сабя не сече, не е националният интерес.

Безпрецедентно е и общото ни решение в ЕС, че само заедно в един глас може да имаме чуваемост от Русия. Щастлив съм, че българското правителство не се снижи, не беше мълчаливият партньор, а заявихме ясно. От двете страни това са войници на по 18 г. стрелят се един друг и не знаят защо, защото един диктатор в Москва е взел грешни решения, заяви Петков.

Никой не може да казва какво трябва да се прави във връзка с България, никой не може да ни говори за сфера на влияние, ние сме независима страна и може да решим какво и как да определяме съдбата на България. Ние имаме свободата да говорим в един глас с ЕС, добави Петков.

За никакви български самолети не сме поели ангажимент. Щели сме да пращаме български войски в Украйна, това са глупости. Никакви такива неща няма да се случват. Никой от ЕС, нито на ниво НАТО, не е предлагал за някой да ходи в Украйна, подчерта Петков.

На ниво военно-логистична подкрепа ако се прави нещо, то ще бъде на ниво ЕС и НАТО и няма да бъде изпращане от България за Украйна, а само ако се прави нещо общо с ЕС, категоричен е премиерът.

По думите му нашите самолети са недостатъчни да пазят нашето небе.

Той коментира и последните решения на Министерски съвет. "След вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно, ние като българско правителство се надяваме, че няма такъв риск в този момент, че това са някакви такива стратегически сплашвания. Ние не можем да останем безучастни. Проверихме каква е възможността да имаме тези таблетки в част от нашия резерв. Видяхме, че имат изтекъл срок на годност и днес в решението на МС това беше едно от другите важни решения, да се снабдим с тези таблетки, за да можем да сме готови. Оказа се, че част от сигналната ни система няма възможност да работи. И това днес взехме решение да сме готови", заяви още премиерът. Според него хората трябва да са спокойни, но ние трябва да сме готови с таблетки и сигнална система. "До този момент България за Украйна оръжия не сме изпращали. Вицепремиерът Нинова е абсолютно права, че такова няма. Тя не е разрешила изпращане от България към Украйна директно. Това, което в момента се организира, са няколко камиона, които са пълни с дрехи, палатки, одеяла, обувки", заяви още той. По думите му въпросът е тези помощи да влязат, в момента се изчиства.

Министър-председателят посочи, че в момента Червеният кръст е отворил сметка, за да събира средства. "Има много жени, деца, които техните домове не са там, където са били. На тези хора трябва да се окаже помощ. Другото, което искаме да направим максимално бързо е да дадем много къс срок от пристигане на украински бежанци до получаване на работни документи. Така че те да могат да се интегрират в България, да имаме координация с работодателите. Това са хора, които бягат от война, но те са квалифицирани. Това са хора, които могат да помогнат и на българската икономика, ако ги интегрираме сравнително бързо и успешно. Те могат да влизат и без визи и като туристи", каза още Кирил Петков. /БГНЕС