Петков: Възстановихме диалога; Милтенова: Чакаме решение на проблемите ни

Проведохме три часа конструктивен диалог, каза премиерът Кирил Петков след срещата с превозвачите, предаде репортер на БГНЕС.

Излизаме от тази среща с идеята, че всички сме в една лодка и ако искаме България да просперира диалогът трябва да се спазва от всички страни и уважението да е взаимно. Поехме ангажименти тази седмица министър Караджов ще направи работна среща за детайлите по тол системата, а министър Събев обяви, че ще е с отворени врати за допълнителни срещи по другите теми, добави Петков.

Имахме предложения, които не са отговорите на въпросите, които трябва да се дадат, но премахваме акциза на природния газ, втечнения нефтен газ и метана, за най-малките превозвачи вдигането на ДДС е 100 000, ставката за газ и метан ще е 9%. Говорихме за биодобавката, имаме предложения за по-ниски цени, превозвачите помолиха да я видим дали структурно може да се направи нещо, каза Петков. Поех ангажимента, че ще да балансираме, ще видим дали има вариант структурно за промяна в сегашното съотношение в горивата. Поех ангажимент да говоря в Европейския съвет за възможността дали е възможно да се намали акцизът на горивата, защото министър Василев каза, че това е решение на ниво Европа и не е възможно да се случи. Но в следващия съвет поех ангажимент да попитам дали това е възможно, каза Петков. Той подчерта, че са възстановили диалога, но им предстои много работа.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на превозвачите благодари на Петков за извинението му, „за предния път, когато ни посочи вратата“.

Днес възстановяваме диалога, но протест утре ще има, тъй като няма поети конкретни ангажименти. Ще продължим да работим в работни групи. Надявам се да постигнем положителни резултати, ще дадем срок за решаване на тези проблеми. Започваме в 9 ч. Утре до 17 ч. са преустановени превозите по установените места. благодаря за конструктивния диалог, но ние очакваме решение на нашите проблеми. Няма да бъдем допуснати до центъра с камионите и автобусите, но ние каним премиера Петков, министрите Караджов и Събев да дойдат на нашия протест, заяви още Милтенова.

Петков добави, че протестът ще е мирен и няма да затруднява останалите граждани. Промяната няма да стане през лозунги и опозиции, а през съвместна работа, добави още Петков. /БГНЕС