Петков: В България идва US рота "Страйкър", Остин: Нужна е оперативната съвместимост

САЩ показа истинска съюзническа подкрепа на България и на българското правителство. За съжаление, вече няма нито една държава, която може да живее с илюзията за сигурност. Нашата сигурност е с колективната отбраната с нашите съюзници от НАТО, ние сме НАТО.

Благодаря, че САЩ и Лойд Остин, отговориха на нашите искания за подсилване на бойната група. САЩ ще предоставят една рота "Страйкър" на българската армия. Тя ще е под командването на върховния главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният командир да е българин.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков на съвместна пресконференция с министъра по отбраната на САЩ Лойд Остин, предаде репортер на БГНЕС.

Ние сме съюзници и увеличаваме нашата защита заедно, добави премиерът.

Министърът по отбраната на САЩ Лойд Остин бе категоричен, че ангажиментът към чл. 5 е непоклатим.

За мен е важно да съм тук лично в този момент от критично значение, за да осъдим безразсъдната агресия на Русия и да подчертаем нашата подкрепа за украинския народ, каза Лойд и отбеляза, че противно на очакванията руската агресия сплоти света.

Много важна стъпка е създаването на мултифункционална бойна група. Нашето партньорство с България никога не е било толкова силно, заяви още Лойд Остин и подчерта, че един от акцентите в разговора му с Кирил Петков е бил за повишаване на оперативната съвместимост.

Много е важно е да разполагаме с правилните способности, за да можем да защитаваме България и да допринесем за цялостните усилия на НАТО. Много е важно да има оперативна съвместимост, да работим заедно в кратки срокове. За да разполагаме с оперативна съвместимост трябва да се работи ежедневно, за да гарантираме, че се разбираме, че разбираме тактиката и процедурите, за да могат нашите формирования да действат бързо, заяви Лойд Остин.

Министър-председателят заяви, че военна помощ към Украйна няма да може да бъде възможна и този тип помощ би следвало да се случва, въобще като потенциал, през българския парламент. В момента говорим за засилено присъствие по източния фланг, говорим за обща стратегия в НАТО, говорим за хуманитарна помощ. В това България може да бъде най-силна, каза Петков.

Запитан как оценява риска войната да бъде пренесена към Молдова от страна на Владимир Путин, Петков посочи: Молдова за нас е притеснение – те не са в НАТО, те са малка страна. В момента над 5% от тяхното население са украински бежанци, износната им търговия е намалена и имат руско присъствие в част от страната си. България беше много силен глас на масата на европейските лидери, с което защитихме, че пътят на Молдова трябва да бъде споменат в декларацията. Всички трябва да подадем ръка на тази малка страна, нейната сигурност за нас е от особено голяма важност също. /БГНЕС