Петков: Текат проверки на Европейската прокуратура, но къде е българската

Действията на МВР вчера показват, че никой не е над закона в България. Самият аз дадох показания. В момента текат проверки на Европейската прокуратура, но къде е българската прокуратура и дали най-накрая ще застане на страната на българския народ, ще видим в следващите дни. Никой не трябва да изпитва страх от истината.

Това казва министър-председателят Кирил Петков в изявление след снощния арест на лидера на партия ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

В същото време от Прокуратурата на Република България изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че към 09.00 часа днес все още не са информирани за извършване на действия по разследвания „по неотложност“ спрямо политически лица.

С оглед разпространено до медиите от пресцентъра на МВР съобщение в 21.12 часа на 17.03.2022 г., че „в ход е мащабна операция във връзка с 120 случая на Европейската прокуратура в България“, съгласно Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета на ЕС от 12.10.2017 г., компетентна да разследва би следвало да е Европейската прокуратура.

В случай че разпространената от МВР информация отговаря на истината, следва да отправяте своите въпроси към представители на Европейската прокуратура.

Съгласно българското законодателство, при извършване на действия по разследване „по неотложност“, протоколите следва да бъдат представени пред прокурор за одобрение. В случай че това бъде извършено, обществеността ще бъде информирана. /БГНЕС