Петков: Свърши времето на грешните решения за националната сигурност

Ако някой си мисли, че ще взема грешни решения срещу националната сигурност и едновременно с това да ощетява потребителите, това време свърши. Това заяви премиерът Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Уволнението на управлението на Булгаргаз е функция на това, че ние вярваме и Министерството на енергетиката вярва, че хората там не са си изпълнявали задачите по правилния начин. Водим разследване и сме сигурни, че част от решенията, които те са взели резултират върху високите цени на газа. Част от техните решения особено на база процент от купуването на газа идва от Газпром и какъв идва от азерския газ, са предугадили голяма част от скока на цените. Надявам се службите да ни дадат ясни разяснения и ще бъдат повдигнат обвинения. Вярваме, че Булгаргаз е виновен за високата цена на газа. Не можахме да чакаме нито ден, и затова тяхното уволнение беше още в петък. В следващите дни ще има повдигане на обвинения, каза още Петков.

За цените на тока фактурите, които ще се получат през февруари ще включат компенсациите и за декември, и за януари, те ще са значително по-ниски. Започва работна груп, в която ще се обсъждат помощите за общините в посока училища, болници, детски градини, каза Петков.

Трябва да е ясно, докато имаме ситуация като тази, в която и МВР и ДАНС започнаха да работят, където има лампа, която може да струва 1500 лева от едната страна на улицата, а от другата страна на същата улица лампата да е над 5000 лева, докато не изчистим тези обществени поръчки, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление. Ще изискваме точните детайли за какво става дума. Всякакви разлики от 4 пъти цените за осветителни тела, ще бъдат проверени, каза още Петков.

Той повтори отново, че за първи път ще имаме безплатни детски градини и ясли. Ще инвестираме 70 млн. за нови градини ще инвестираме за възнаграждения на учителите, те да са 125% от средната работна заплата. Ще инвестираме в социалната политика също. Няма да има пенсионер под линията на бедност през следващата година. Вземаме мерки и за подпомагане срещу високите цени на тока. Бюджетът цялостно е фокусиран върху инвестиции и човешки капитал и никой да не остане под линията на бедност, това ще бъде предложено на НС, добави Петков.

От своя страна енергийният министър Александър Николов каза, че ще се създаде работна група между Министерството на енергетиката и Министерството на финансите, която ще прегледа ситуацията в общините - дали имат нужда от компенсации, като същото важи и за някои от университетите и общежитията им. /БГНЕС