Петков провъзгласи стратегическо партньорство със Сърбия

За региона е много важно да има максимална свързаност и да сме сигурни, че всички синергии между двете ни страни сме успели да ги отключим. Това заяви в Сърбия премиерът Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Газовата ни свързаност ще бъде огромен приоритет. Гръцката връзка е много важна за България, а чрез връзката със Сърбия ще имате възможност да получавате втечнен газ и азерски газ, добави Петков. Има потенциал да направим единен пазар за търговия на газ, добави министър-председателят.

„Трябва да обединим обемите на газ, за да можем да преговаряме за по-добри цени. Едно е България да иска да купува 3 млрд. куб.м. газ, Сърбия – 6 млрд. куб.м., Македония – 2 млрд. куб.м.. Друго е заедно да искаме да купим едно общо количество, което да търгуваме на един диверсифициран пазар. Това ще ни даде по-добри условия, по-голяма диверсификация и съответно по-добри цени“, смята Петков.

Премиерът Кирил Петков подчерта, че европейската интеграция на Сърбия е от огромен приоритет за България.

Той заяви, че Белград има в наше лице един подкрепящ партньор, който ще бъде много конструктивен и помагащ при отварянето на нови преговорни глави от Сърбия.

"Сърбия е стратегически партньор. Започваме едно стратегическо партньорство“, подчерта Петков.

Ще има срещи на министрите в Сърбия с нашия министър на иновациите и растежа, министрите на транспорта, както и общата ни задача да премахнем максимално много темата за локална корупция и вкарвайки възможността и електронното правителство да бъде водещото. Ще изпратим и нашия министър по електронно управление да разговаря с вашия министър, каза Петков. Европейската интеграция на Сърбия е от огромен приоритет за нас. За вашите усилия в отварянето на следващите глави разчитайте на нас, че ще бъдем помагащи в тази роля. Така че да можем да видим по бързо нашата добра съседка и партньор оп пътя към европейската интеграция, каза още Петков. Говорихме за общ туристически пакет и мислейки за възможност как да обединим туристическите предлагания в България и Сърбия, каза още Петков.

На въпрос за българското малцинство в Сърбия, Петков каза, че сръбският премиер Бърнабич с готовност ще откликне при някакви проблеми. „Бърнабич ми каза, че ако има някакви проблеми с българското малцинство в Сърбия, директно да й се обадя. Това ще бъде подходът. Много благодаря за този директен контакт“, уточни още той. /БГНЕС