Петков: Откритият диалог ще замести езика на омразата

Днес очаквам реални първи резултати. Вярвам, че този открит диалог ще замести национализма и езика на омразата. Хората очакват реални резултати, а не политическа риторика. Разбира се, следим внимателно общите теми, включително историята, човешките права, нещата, които са важни за евроинтеграцията. Това заяви премиерът Кирил Петков при откриването на съвместното българо-македонско правителствено заседание, на което присъства премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски, предаде репортер на БГНЕС.

“Откриваме сесията на съвместното заседание между правителството на България и РСМ. Отношенията ни преди нашата среща в РСМ бяха в ниска точка, но това, което вече постигаме само за втора седмица на съвместна работа, аз съм много обнадежден. Това, че вие дойдохте толкова много министри във всички сфери, които искаме да работим заедно с нашите министри, показва пътя оттук нататък”, каза Петков.

Той подчерта, че отношенията между нашите страни “ще се случат и ще са на база истинска работа, на истински срещи с очакване на истински резултати”.

Според Петков най-важното на политиката е да достигне до хората, до двата народа. “Няма нищо по-добро от това да работим заедно, да имаме отворена икономика, да имаме свързана инфраструктура, да имаме общ календар, да говорим за европейската интеграция заедно”, каза министър-председателят.

Македонският гост отбеляза, че тази среща е успех, защото се провежда само седмица, след като се е видял с Петков в Скопие.

“Този регион трябва да стане регион на икономически просперитет и по-добро място за живеене на нашите граждани”, каза Ковачевски.

Според него това може да се постигне чрез развитието на икономическите и инфраструктурни проекти. Той посочи, че днес министрите от двете страни ще обсъдят всичките отсечки на Коридор номер 8.

Ковачевски отбеляза важното значение на образованието.

“Когато свързваме образованието свързваме младежта. Срещнах се с ректора на СУ, много бързо ще направим сътрудничество, каза той и обеща, че “ще покажем на Европа, че тук може да има успешно сътрудничество”.

Двамата премиери пожелаха успех на министрите и работните групи. /БГНЕС