Петков няма да посещава скоро Скопие, няма да подписва нищо с РСМ

Премиерът Кирил Петков няма да посещава скоро Скопие. Това заяви началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова.

„Няма да има скорошно посещение, тъй като нямаме документ, върху който можем да работим по Договора за добросъседство, така че както и македонската страна потвърди вчера отлага се междуправителствената конференция, докато не видим стъпки, които са свързани с изпълнение на критериите, с разбирателство и с действия, доказващи, че ще се защити борбата с дискриминацията на българското етническо малцинство“, каза пред БНТ Бориславова, като използва неправилния термин „малцинство“ за македонските граждани с българско самосъзнание.

България не търси малцинство в съседната държава, а вписването на българите като даржавотворен народ в Конституцията на РС Македония, така че те да имат всички права, с които се ползват и останалите народи там.

На въпрос на водещия, че очакванията на българското общество са Петков да не подписва нищо със Скопие, Бориславова заяви: „Премиерът също подчерта, че няма в момента очакване, дори когато на дневен ред беше тази конференция, да се подпише, защото не сме готови с този протокол по Договора“.

Попитана дали, ако се промени позицията за вдигане на ветото за започване на преговори на РСМ с ЕС, това ще свали правителството, тя каза: „Никой няма да прави по никакъв начин самосиндикални крачки. В този смисъл няма как да свали кабинета нещо, което ще бъде разчитано да се срещне в широк консенсус между управляващи и опозиция, както премиерът нееднократно заяви“. /БГНЕС