Петков: Имаме нов дълг от 4 млрд., а не от 7

Имаме нов дълг, който е реално 4 млрд., а не 7, другото е за дълг, който изтича. Този дълг финансира дефицит, който отива за допълнителни инвестиции. Това заяви премиерът Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

За 2022 е одобрен нов дълг от 7 млрд. 293 млн. лв., като 3 милиарда от тях за рефинансиране на стар дълг, който изтича, затова реалният дълг е 4 милиарда, уточни Петков.

Министър-председателят обяви, че се сформира работна група между министерството на енергетиката и министерството на финансите заради проблемите на общините с високите цени на тока. Ще искаме да видим размерите на финансовите проблеми на общините, които не могат да заплащат тези услуги. Във всяка такава община ще изпратим проверка от АДФИ, за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки”, заяви Петков.

Смяната на ръководството на "Булгаргаз" беше наложителна, продължи Петков. Надявам се с новото ръководство на Булгаргаз и КЕВР диалогът да е още по-конструктивен. Стига толкова крайният потребител е плащал за нечии чужди грешки, добави Петков. /БГНЕС