Петков: 10 язовира са завършени от 400; Експерт: Не може да се говори, че язовирите са цъкащи бомби

631 млн. са вкарани за ремонта на 400 язовира. От 400 язовира завършени са само 10. Това заяви икономическият служебен министър Кирил Петков. „Отидох до „Пазар дере” и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени 2,35 млн. лв.

Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо - празни язовири, които се водят завършени. Оказва се, че въпреки, че парите за тези водоеми са платени на 100 %, фирма „Монтажи” ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт, каза Петков пред Нова тв.

Не може да се говори, че язовирите у нас са "цъкащи бомби", коментира пък пред БНТ по темата проф. Димитър Кисляков, ръководител на Катедра "Хидротехника и хидромелиорации" в УАСГ.

Ако не се поддържа технически грамотно, с течение на времето язовирът може да стане опасен. Той може да бъде съоръжение с висок вторичен риск - тоест при определени събития не само той да се разруши, но и да има опасни последици от това, обясни експертът.

По думите му, всяко техническо съоръжение има нужда от редовно поддържане, а при поддръжката и ремонта на язовирите, много дейности изискват да се работи на сухо.

В 21 век всякакви дейности в строителството могат да се извършват и под вода, но със съвсем други специалисти, материали и на съвсем други цени, категоричен е професорът.

Той обясни, че преливниците спадат към т.нар. облекчителни съоръжения на преливниците и имат за задача да провеждат безопасно високата вълна. Има си изисквания за какъв клас язовир какво надвишение и висока вълна може да бъде поета, обясни проф. Кисляков.

Собствеността върху язовирите премина през определени етапи и някои от тези въпроси се наложи да бъдат нормативно регламентирани, създаде се контролен орган. Проблем у нас е, че твърде много ведомства имат отношение към водите и управлението на водите по принцип е отделено от техническото състояние на съоръженията. Решението на този проблем не би било просто и би изисквало радикално разбъркване на цялата нормативна уредба, смята професорът.

Големите язовири у нас категорично са в добро състояние, проблемите се решават все по-добре. Ако трябва да обобщя, бих казал, че сме се изкачили доста над дъното, каза в заключение проф. Кисляков. /БГНЕС