Петев: Наясно съм с очакванията към себе си, но и със способностите си

Наясно съм с очакванията към себе си, но и със способностите си. Това заяви на официалното си представяне днес Ивайло Петев, който се завърна начело на шампиона на България Лудогорец. Родният специалист води отбора в периода 2010-2013, когато започна хегемонията на „зелените“ във вътрешния шампионат, а дебютът му начело на разградчани е в неделя, 12 март, от 14:15 часа в домакинството на Черно море. На пресконференцията Петев бе представен от изпълнителния директор на клуба Ангел Петричев.

„Искам да благодаря на собствениците за доверието към мен. Много бързо стана абсолютно всичко за няколко часа. Аз съм очаквал, че това завръщане ще се случи рано или късно. Обещавам, че ще дам всичко от себе си да помогна на отбора, защото от тук тръгна кариерата ми. Искам отборът да се върне на правилния път. Имаме проблем и именно за това се сменя треньорът, ако нямаше такъв, нямаше да сме отново заедно. Екипът, който работи в Лудогорец, е на 90% същият и ние имаме една и съща цел. Нещата ще се случат неимоверно, но това не става за 24 часа. Ще се начертае правилния план и ще се спазва 24 часа в денонощието. Сигурен съм, че ще направим всичко по силите си Лудогорец да изглежда много по-убедително“, започна Петев, който замени на поста освободения Анте Шимунджа.

Ивайло Петев.

Наясно съм с абсолютно всичко, което хората очакват от мен, но съм наясно и със способностите си. Отборът разполага с изключително добри футболисти. Има залитане в определена посока. Лудогорец винаги е играл атакуващо и винаги е бил доминантен с притежанието на топката, но няма да влизам в спортно-техническа конкретика. Напълно съм наясно с очакванията, но съм бил и в много по-кризисни ситуации. Важното е да тръгнем стъпка по стъпка. Имаме пред нас време за мачове и тренировки. Работа, работа и само работа. За 10 години мога да кажа, че клубът е на топ ниво във всяко отношение на Балканите. С резултатите и труда през годините Лудогорец показва, че е един европейски отбор. За себе си знам едно, винаги искам в утрешния ден да съм по-добър и по-мъдър“.

Относно академията и промотирането на футболисти в първия отбор на шампионите, той коментира: „Тази академия е направена за това да излизат футболисти от нея. Без значение играчът на колко години е и каква народност е, когато е нужен, той ще бъде част от първия отбор. Ситуацията е такава, каквато е. Лудогорец е на второ място и всичко е в нашите ръце. Най-важният двубой е в неделя. В Лудогорец винаги са играли страхотни играчи. Няма да се оплаквам за нищо. За мен най-важното е да избера най-добрите 11 в неделя. Аз за себе си няма да говоря, а Лудогорец казвам за трети път, че се е развил по страхотен начин като клуб. Бил съм на много стадиони и кампове на големи клубове и мога да кажа, че кампът на Лудогорец по нищо не отстъпва от този на Интер. Колкото до мен, аз вече с по-голям опит и с всеки изминал ден се старая да учи нови неща и да бъда по-добър, както и да пренасям тези неща към футболистите“, продължи новият старши треньор на „орлите“.

ЦСКА е на първо място и ще направим всичко възможно тази разлика да се стопи и да минем първи. Не искам да коментирам други отбори, фокусът ми е върху Лудогорец. След мача в неделя мога да разкрия повече неща за треньорския щаб, с който ще продължим. Запознат съм с играчите и съблекалнята, където настроението е минорно. За неделя изключително важна е психологията и желанието за победа. Има достатъчно класни футболисти в нашия клуб. Психологията е може би един от най-важните фактори във футбола, защото всичко тръгва от главата. Има много неща за подобряване, а ние всички заедно ще работим за това нещо“, сподели той мнението си относно битката за титлата.

Не искам да коментирам колко оферти съм имал. Взел съм решението емоционално, защото от тук тръгнаха мои играчи. Имах оферти от Европа и Азия, но това не е важно, а какво искам аз. Изключително голям опит за мен е да работя с едни от най-добрите футболисти в Европа. Мога да кажа, че повече от половината отбор ме поздрави и следят Лудогорец. Дори някой от тях ми пусна колко и какви мачове имам до края. Знам, че ще ме следят и ще ми стискат палци. Всяка публика е взискателна. В неделя ще бъде важна психологията и желанието за победа“, завърши Петев. /БГНЕС