Петър Клисаров, ПП Пряка демокрация: Пропаганда и дезинформация

Всъщност пропагандата и дезинформацията в никакъв случай не са само предизборни явления в медиите. Напротив. Те винаги са присъствали, и то осезаемо, откакто медиите съществуват. Но през последните 30-тина години, откакто бе поет курс към радикален либерализъм и глобализация, медиите престанаха да бъдат средство за осведомяване, а за пропаганда и агитация. Т.е. заразиха се от медиите по времето на развития социализъм и се различават от тях само по изобилието от реклами.

За да стане това, бе извършена колосална концентрация на капиталите и сега, както се твърди, всички основни световни медии са собственост на няколко концерна. А регионалните под една или друга форма са в подчинение на глобалните. И се получава стройно и еднообразно говорене, често пъти нямащо нищо общо с истината. Дружно се премълчават някакви неизгодни факти, дружно се дават едни и същи оценки на определени процеси и явления, дружно се заклеймяват явления и хора, които не вървят в „правилната“ посока.

Ако анализираме какво се говореше за ЕС, ще видим едно неуморно и неумерено възхваляване, без никакъв анализ и критично отношение към очевидните му недъзи. А те – с едно изречение – се коренят в първоначалния замисъл съюзът да се гради около победена във ІІ св. война Германия, от една страна, и от друга, в крайно нежизнеспособния модел, въведен с Лисабонския договор през 2007 г. Дванадесет години след влизането му в сила може пределно ясно да се види, че ако дотогава ЕС е вървял възходящо, след него тенденцията е точно обратната.

Но през всичките 12 години медиите твърдяха, че всичко върви по мед и масло. И сега изведнъж се появиха някакви лоши хора, които държат на страните си и на техните интереси. Те веднага бяха наречени националисти, а терминът „националисти“ веднага обрасна с отрицателни значения и стана едва ли не синоним на „нацисти“. Което е изключително долнопробна манипулация. Аз не съм привърженик на националистите в днешния им вид, но да се говори за тях като крайнодесни (каквито са наричани нацистите) и популисти, и това да са единствените им характеристики, е невярно и нечестно. Тези хора въпреки цялата пропаганда се увеличават и колкото и да се поливат с хули и обидни епитети, ще продължат да се увеличават.

Цялата тази медийна пушилка през последните десетилетия доведе до това, че хората вече не вярват в това, което им се пропагандира. И започват да се отнасят зле дори към положителните и добрите неща в ЕС. А те са много повече от отрицателните.

И неслучайно на 15 май тази година в английския „Гардиан“ излезе статия, отразяваща проучване на мозъчния тръст European Council on Foreign Relations (Европейски съвет по международни отношения), в което се казва, че мнозинството в ЕС очаква съюзът да се разпадне до 20 години. При това последният Евробарометър констатира, че привлекателността на ЕС е на най-високото си равнище от 1983 г. Което означава, че хората искат да са в ЕС, но смятат, че той е неустойчива конструкция, която ще се разпадне.

Е, порочната агитация и пропаганда, дезинформационният характер на медиите през последните десетилетия са един от най-важните фактори за това.

Ние от партия Пряка Демокрация ще работим за връщането на медиите на тяхното място, като медиатор, а не като четвърта власт и то не дефинирана от конституции или под контрол от Суверена, който единствен има право да овластява. /БГНЕС

----------------

Петър Клисаров, водач на евролистата на ПП Пряка демокрация за предстоящите избори на 26 май. За ПП Пряка демокрация може да се гласува с бюлетина №17.