„Персона Сатирикона“ събира 101 шаржови портрета на исторически личности

Художникът Дончо Дончев представи своите 101 шаржови портрета на личности от световната история в новата си книга „Персона Сатирикона“, предаде репортер на БГНЕС.

Заглавието ни препраща към безсмъртния „Сатирикон“ на Петроний, менторът на добрия вкус в двора на римския император Нерон. Там Петроний представя по сатиричен начин римското общество през I век. Добавяйки едно „А“ творецът всъщност създава нова дума, каквато всъщност няма, но звучи благозвучно.

В книгата художникът е подбрал свои рисунки на личности, които са оставили дълбока следа в човешката история. Сред тях са Чърчил, Горбачов, Рейгън, но също така и диктатори като Хитлер, Сталин и Мао. До политиците са учените, а до тях са хората на изкуството – Пушкин, Айнщайн и Дали. И още много други.

Открояват се и два персонажа, свързани с България. Единият е Христо Явашев – Кристо, световноизвестният артист от български произход, който ни напусна миналата година. Другият е Джеф Безос – основателят на „Амазон“. Авторът си е направил закачка с него заради една история от 90-те години, за която лично Безос разказва в една от публичните си изяви. Когато неговата компания тепърва прохождала, първата му международна поръчка идва от България.

Книгата е двуезична – на български и английски, а зад създаването ѝ се крие интересна история. След инцидент по време на игра на баскетбол, художникът къса сухожилие на средния пръст на дясната си тъка и е принуден да носи шина. Преминава през трудно лечение, а за да раздвижва ръката посяга към молива.

„Обърнах се към молива – един от най-истинските и искрените материали за работа. Той е разнообразен, необятен, всеобхватен. Може да бъде изключително различен – нежен, необуздан, тъжен, весел“, сподели художникът по време на представянето на книгата си. Пред гостите на събитието пък той нарисува шарж на Данте Алигери – известният флорентински поет и философ, известен с характерните си остри черти, за да илюстрира процеса на работа по рисунките.

Творбите на Дончо Дончев са математически точни, нищо не може да се отнеме или добави в тези малки черно-бели шаржови портрети. Сатиричният му пантеон е блестящо представен от издателство „Класика и стил“, което е репродуцирало тези рисунки и подготвило цялостно изданието на изключително високо полиграфическо ниво. /БГНЕС