Перфектният сет на Григор Димитров в Шанхай

Григор Димитров се представи много силно по време на азиатското тенис турне, като записа полуфинал в Чънду (АТП 250), четвъртфинал в Пекин (АТП 500) и полуфинал в Шанхай (Мастърс 1000). Особено впечатляваща бе играта на Димитров в Шанхай, където той победи световния номер 2 Карлос Алкарас в осминафиналите, след което се справи в два сета с намиращия се в добра форма Николас Джари от Чили.


Макар че победата над Алкарас носи най-голям престиж и дойде след обрат, то срещу Джари Димитров записа страхотно постижение. Григор бе изключително солиден в целия мач, като не даде нито една възможност за пробив на съперника си и го победи със 7-6(2), 6-4. Статистиката от мача демонстрира превъзходството на българина, като той реализира 19 печеливши удара и само 3 непредизвикани грешки за час и 39 минути игра.

Надали Димитров някога е правил по-солиден сет от първия срещу Джари, макар че вече натрупа над 670 мача на ниво АТП. В първата част срещу чилиеца Григор направи само една непредизвикана грешка в 73 точки. Още по-любопитното е, че тя бе двойна грешка при сервис, което означава, че Димитров не е сбъркал нито веднъж при разиграване. Той завърши срещата с две двойни грешки, тоест само една непредизвикана грешка в разиграване от 126 точки.

Самият Димитров подчерта след двубоя, че това е бил ключът към успеха. "Успявах в най-важните моменти да бъда солиден, нищо повече. Не мисля, че направих нещо специално, но играх моята игра и когато имах възможност, се опитвах да го поставям под напрежение", каза той на корта.


Рядко се случва тенисист да успее да задържи бройката на непредизвикани грешки толкова ниско, макар че има дори по-впечатляващи примери. През пролетта на 2022 година сърбинът Миомар Кецманович победи Александър Бублик с 6-4, 7-5 на Мастърса в Мадрид, без да допусне нито една непредизвикана грешка в целия мач. Разбира се, за това помогна и слабата игра на Бублик, който направи 37 непредизвикани грешки.

В Големия шлем може би най-добрият пример е от финала на Уимбълдън през 2019 година между Симона Халеп и Серина Уилямс, когато румънката направи само 3 непредизвикани грешки, за да грабне титлата след победа с 6-2, 6-2. При мъжете на Аустрелиън Оупън 2007 Анди Родик победи Марди Фиш с 6-2, 6-2, 6-2 в четвъртфиналите, като допусна само две непредизвикани грешки в целия мач (131 разигравания).

На другия полюс е мачът между Новак Джокович и Жил Симон от осминафиналите на Аустрелиън Оупън 2016. Тогава сърбинът спечели в пет сета, въпреки че направи точно 100 непредизвикани грешки. /БГНЕС