Пентагонът: Следим ситуацията в Северна Сирия

Пентагонът заяви, че следи ситуацията в Северна Сирия, след като Турция отговори на терористичните заплахи след смъртоносния бомбен атентат в Истанбул.

Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ

"Продължаваме да следим какво се случва на място и с всички възможности на това ведомство. Продължаваме да настояваме за деескалация от всички страни", заяви говорителката Сабрина Сингх на брифинг за пресата.

Тя заяви, че турските удари в Сирия и Ирак пречат на постигането на целта за "трайно поражение" на терористичната групировка ДАЕШ/ИДИЛ.

Забележките ѝ дойдоха часове след като координаторът по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че Турция е изправена пред терористична заплаха на южната си граница и има право да се защитава.

"Турция наистина продължава да страда от действителна терористична заплаха, особено на южната си граница. Те със сигурност имат пълното право да защитават себе си и своите граждани", заяви Кърби пред репортери по време на уебинар.

Той заяви, че САЩ имат опасения относно трансграничните операции, които по думите му биха повлияли на борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ/ИДИЛ, провеждана от друга терористична организация - ПКК/YPG.

Рано в неделя Турция започна операция "Claw-Sword" - трансгранична въздушна кампания срещу терористичната групировка YPG/PKK, която има скривалища по иракската и сирийската граница, където планира нападенията си на турска територия.

Въздушната операция на Анкара е в отговор на терористичното нападение на 13 ноември на оживен истанбулски булевард "Истиклял", при което загинаха шестима души, а 81 бяха ранени.

"Знаем самоличността, местоположението и досието на терористите. Знаем също така много добре кой покровителства, въоръжава и насърчава терористите", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в североизточната провинция Артвин.

По думите му Турция е изпълнила своята част от задълженията си, като е спазила всички споразумения за сигурността на границата си със Сирия./БГНЕС, Анадолска агенция

Вашингтон / САЩ